Datum objave: 02. Travanj 2024

ZAŠTITA ŽIVOTINJA / Tko u Hrvatskoj napusti kućnog ljubimca bit će kažnjen s godinu dana zatvora, a ako zbog toga ili zlostavljanja životinja ugine kazna je i do pet godine zatvora

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas su u Hrvatskoj na snazi su izmjene i dopune Kaznenog zakona, kojima su predviđene drastične kazna za napuštanje i zlostavljanje životinja. Prema novim odredbama napuštanjem, zanemarivanjem i zlostavljanjem kućnih ljubimaca, domaćih ili divljih životinje bavit će se policija državno odvjetništvo. Za takva (ne)djela određene su i drastične kazne: tko napusti kućnog ljubimca može bit kažnjen čak s godinu dana zatvora, a ako zbog toga životinja ugine kazna je dvije godine zatvora. Drastične su i kazne za kaznena djela ubijanja i mučenja životinja. Zlostavljačima i ubojicama životinja prijeti kazna od čak tri godine zatvora, a kazna od jedne do pet godina zatvora predviđena je za one koji drže ili nabavljaju životinje da bi na njima zarađivali.
Novim zakonskim odredbama povećana je uloga i odgovornost gradova i općina za dobrobit životinja. Gradovi i općine morat će provoditi kontrolu uvjeta života i prava životinja u kućanstvima te educirati građane o odgovornoj skrbi za životinje.

Iz kategorije: Vijesti