Datum objave: 01. Travanj 2024

Papa Franjo primio je prvo šibensko vino proizvedeno od grožđa iz vinograda koji su tretirani UV svjetlom umjesto kemikalijama. Crno vino Pa dobilo je ime po papi Franji.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Papa Franjo jedan je od prvih koji je dobio na dar prvo šibensko vino proizvedeno od ekološki potpuno čistog grožđa ubranog u vinogradima koji su tretirani UV svjetlom umjesto kemikalijama. Papa je dobio dvije boce tog jedinstvenog vina; bijelo vino Ma i crno vino Pa koje je dobilo ime po njemu, papi Franji. Grožđe je njegovano, a vino proizvedeno u OPG-u Agroturizam Duvančić Marka Duvančića u Razvođu, gdje je primijenjena tehnologija tretiranja vinograda, voćanjaka i vrtova UV svjetlom koju razvija šibenska tvrtka Food4people.
Prvo šibensko i hrvatsko potpuno ekološko vino bez primjesa bilo kakvih kemikalija došlo je do pape Franje u Vatikanu kao dio službenog poklona za papu Franju tijekom hodočašća od Krašića do Vatikana dugog preko 1000 kilometara koji je poduzela Udruga Lučonoše u koje se uključio kreatoru sadržaja tvrtke Food4people i ekoloških vina Iliji Kordiću. Kada je papa Franjo primio ta jedinstvena vina bio je to razlog za slavlje tim prije jer je vino Pa posvećeno papi i dobilo je ime prema papi. Ono je kao i vino Ma svojim imenom ujedno simbol Dalmacije i počast očevima i majkama koji odgajaju svoju djecu njegujući njene iskonske vrijednosti.

 

Iz kategorije: Vijesti