Datum objave: 28. Ožujak 2024

POVJERENSTVO PONOVNO ODLUČILO: Šibenik je do 2027. godine vlasnik certifikata "grad mladih"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Grad Šibenik i u narednom razdoblju nosit će prestižni certifikat „Grad za mlade“. Naime, Povjerenstvo za dodjelu certifikata "Grad za mlade" nedavno je završilo svoj proces detaljne evaluacije i donijelo odluku o dodjeli novih certifikata za razdoblje 2024. do 2027. godine. Šest gradova ispunilo je sve postavljene kriterije, a četiri grada su certifikat zaslužila po drugi put, među kojima je i Šibenik. Podsjetimo, grad Šibenik nositelj je ovog certifikata od 2021. godine.

Ponovnim osvajanjem certifikata „Grad za mlade“ potvrdili smo našu posvećenost ulaganju u mlade, prepoznajući ih kao ključnu komponentu budućeg razvoja i prosperiteta našeg Šibenika. Da bi se kvalificirali za certifikat morali smo zadovoljiti kriterije u osam tematskih područja - Participacija, Demografski poticaji i mjere, Zapošljavanje i stanovanje, Mobilnost, Zdravlje i sport, Rad s mladima i kultura, Obrazovanje, te Informiranje. Šibenik je ispunio sve navedene kriterije i ostvario čak 81,48% ukupnih bodova“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Visoko obrazovanje je među najbitnijim  odrednicama grada Šibenika, tj.  jedan od smjerova razvoja grada. U suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu oformljen je sveučilišni studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na kojem se educiraju stručnjaci za aktualne potrebe gospodarskog tržišta. Iz godine u godinu grad upotpunjuje studentsku infrastrukturu ulaganjima u projekte poput Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut. Izgrađen je potpuno novi, suvremeno opremljeni, studentski dom Palacin, a u sklopu ITU mehanizma planiramo realizirati Centar za mlade, višenamjenski objekt usmjeren ka dodatnom unaprjeđenju kvalitete života mladih u Šibeniku“, napominje gradonačelnik.

Mjesečni iznos stipendija koje dodjeljuje Grad Šibenik je 150 eura, a dodjeljuju se natječajem na osnovu kriterija uspjeha i kriterija slabijeg imovinskog stanja.

Donesen je i Lokalni program za mlade Grada Šibenika  koji je izrađen prema smjernicama Nacionalnog programa za mlade za razdoblje 2023. – 2025. i strateški je dokument kojim Grad Šibenik odgovara na potrebe mladih u Šibeniku i planira daljnju kontinuiranu konstruktivnu komunikaciju o potrebama mladih u predviđenom razdoblju provedbe. Grad Šibenik aktivno uključuje mlade kroz Savjet mladih, pružajući im platformu za iznošenje mišljenja i potičući njihovo sudjelovanje u različitim inicijativama, subvencionira nabavku radnih bilježnica i dodatnih obrazovnih materijala te pruža jednokratne novčane pomoći mladim obiteljima za novorođenčad, a kroz projekt neformalnih akcija i inicijativa potpomaže inicijative mladih.

Iz kategorije: Vijesti