Datum objave: 23. Ožujak 2024

Predstavljen projekt TZ Šibensko - kninske županije "Voda malih divova" temeljen na posebnim svojstvima šibenske vode

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova inicijativa za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije pod nazivom Voda Malih Divova predstavljena je jučer, 22. ožujka na Svjetski dan voda.

Dok se svijetom nižu alarmantne projekcije o naglom smanjenju količine pitke vode (do 2040. godine bi se ta količina mogla prepoloviti!), šibenski kraj njome obiluje rečeno je na skupu koji je održan u HNK u Šibeniku.


Šibensko-kninska županija od ove godine donosi konkretne korake kako održivi turizam spojiti s involviranom lokalnom zajednicom za zajedničko promicanje zaštite prirodnih resursa.

Inicijativom koja promiče korištenje višekratnih boca za vodu, ponudu pitke vode svojim gostima od strane lokalnih ugostitelja, te javno dostupnu pitku vodu, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije predvodi pokret mijenjanja navika koje su nužne u svrhu očuvanja prirodnih resursa, smanjenja otpada te promicanja vrijednosti regije koja je dom Malih Divova. 

Kroz 80-e godine prošlog stoljeća se primjećuje neobičan fenomen na šibenskom području: naime, u šibenskoj bolnici je tada skoro svako 4. rođeno dijete - makrosomno (teže od 4 kg pri rođenju).
Ovi podaci ih svrstavaju među najveće bebe ne samo u državi, u Europi, nego su čak druge najveće u svijetu, odmah iza potomaka indijanskog plemena Cherokee. 

Upravo radi ovih podataka, 90-ih godina u šibenskoj bolnici započinje istraživanje makrosomne djece. Na inicijativu profesora Frane Mikulandre, tadašnji ministar znanosti Flego pokreće znanstveno-istraživačku jedinicu i naučnu knjižnicu, a tim pedijatara predvođen profesorom Mikulandrom, uključujući docenta Eugena Stoinija i doktoricu Milu Periša se udružuje da bi započeo istraživanje ove pojave. 

Nažalost, smrću profesora Mikulandre znanstveno-istraživačka jedinica se rasformirala, a rezultati istraživanja su pali u zaborav. Sve do danas, kada ponovno izlazi na svjetlo dana čineći okosnicu novog projekta Turističke zajednice Šibensko-kninske.

Nakon što su otrgnuli ovu priču iz nepravednog zaborava i dali joj dojmljivo ime koje sugerira rast - Voda Malih Divova, Krešimir Šakić pred Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, te Tina Vickov i Natalia Krešić, entuzijastice održivog turizma i lokalnih vrijednosti, organiziraju sljedeći korak.

Povezuju lokalne ugostitelje u mrežu refill stanica - punionica vode. Time su omogućile da ova posebna priča zaživi i na terenu.

Kroz mrežu ugostitelja koji su se ujedili u ovoj promjeni i time postali službenim Zaštitnicima vode svoga kraja, gostima će se za stolom nuditi pitka voda te nadopunjavati njihove višekratne boce svima koji to zatraže, ističu organizatori ovog projekta.

Iz kategorije: Vijesti