Datum objave: 22. Ožujak 2024

JU Tvrđava kulture i Trokut ušli u program "Potencijali zajedice" s projektima suradnje mladih i starih u prenošenju znanja i iskustva

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski Centar za nove tehnologije Trokut i JU Tvrđava kulture dio su novog oblika ulaganja u društveni i ekonomski razvoj u Hrvatskoj i na Euro-Mediteranu kroz i3.0 Strateška partnerstva u okviru Programa ''Potencijali zajednice''.Tim se programom planira kroz petogodišnje zajedničko djelovanje strateških partnera sa Zakladom uvesti novi oblik podrške društvenom i ekonomskom razvoju Hrvatske i Euro-Mediterana. Dugoročan cilj programa je doprinijeti poboljšanju kvalitete života u lokalnim sredinama uz naglasak na multidisciplinarnom pristupu i međugeneracijskoj solidarnosti, priopćili su iz JU Tvrđava kulture.

„Posrijedi je još jedan uspjeh naših ustanova, Tvrđave kulture i Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, ali i veliko priznanje za njihov dosadašnji rad. Vjerujem kako će sudjelovanje u ovom programu značiti dodatan vjetar u leđa za rast i razvoj Šibenika i šire zajednice općenito. Ponosan sam na sve što su Tvrđava kulture i njezin tim te Centar za nove tehnologije i poduzetništvo do sada ostvarili te učinili Šibenik prepoznatljivim i konkurentnim mjestom za život",  izjavio je gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić.
Tvrđava kulture Šibenik kroz proteklo je desetljeće odigrala ključnu ulogu u kulturnoj transformaciji sredine u kojoj djeluje. Upravo zato odabrana je za Strateškog partnera Nacionalne zaklade u području Kultura: međugeneracijski most u Hrvatskoj i na Euro-Mediteranu.
U okviru strateškog partnerstva, Ustanova će djelovati kao most između generacija potičući njihovo međusobno razumijevanje, solidarnost, suradnju i sudjelovanje u stvaranju pozitivnih društvenih promjena kroz kulturno djelovanje.

„Motivirani smo ciljnim skupinama pružiti priliku da zajedno istražuju, uče i rastu kroz inovativne kulturne programe. Želimo potaknuti mlade ljude u lokalnim zajednicama da prepoznaju svoje uloge u oblikovanju budućnosti kulturnim djelovanjem i osvijestiti ih da su, kao nositelji promjene, sposobni i odgovorni za stvaranje pozitivnog utjecaja u svojoj okolini. Istovremeno, potaknut ćemo starije osobe da bogata životna iskustva i znanja pretoče novim generacijama. Na taj način mladi će dobiti podršku da se razvijaju i rade na osvješćivanju društva o neopravdanom marginaliziranju osoba starije dobi - jer kultura ne zastarijeva, ona se regenerira, nadograđuje i raste.“ – poručuje Đurđa Vrljević Šarić, voditeljica Odjela međunarodne suradnje i projekata u Tvrđavi kulture.
Druga šibenska ustanova koja je ušla u partnerstvo sa Zakladom je Inkubator za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut. Trokut će s partnerom Relatomics Foundation iz Cape Towna u Južnoafričkoj Republici djelovati kao lokalni partner u području Novi model znanja za društveni razvoj u Hrvatskoj i na Euro-Mediteranu.
„Projekt s kojim smo se prijavili savršeno se uklapa u našu dosadašnju viziju i proširuje djelokrug aktivnosti koje Trokut već dugo njeguje. Konkretno, cilj projekta je ostvariti povezanost - digitalni most - između starijih i srednjoškolaca. To ćemo realizirati na način da mladi podučavaju starije o novim tehnologijama i njihovoj praktičnoj primjeni, dok će stariji prenositi mladima svoje bogato iskustvo i znanje. Ovaj oblik digitalnog mosta prirodan je nastavak društvenih potreba i aktivnosti Trokuta, kao i plodnog partnerstva s Relatomicsom. Iznimno nam je drago da samo se u relativno kratkom periodu uspjeli pozicionirati zaista kao centar poduzetništva, obrazovanja i tehnološkog napretka. Posebno nas veseli što smo ovim projektom prepoznati i na nacionalnoj razini.“, izjavila je Diana Mudrinić, direktorica šibenskog Inkubatora za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti