Datum objave: 27. Veljača 2024

Potrošnja psihofarmaka u Šibensko - kninskoj županiji nije u vrhu Hrvatske, ali niti na dnu

Diana Ferić
Diana Ferić

Stanovnici Šibensko – kninske županije nisu među onima u Hrvatskoj koji troše najviše lijekova za smirenja pa nam možda i nije tako loše ili stres liječimo na drukčiji način.Kad je riječ o psihofarmacima, lijekovima koji djeluju na živčani sustav, najveću potrošnju imaju Vukovarsko-srijemska (270) i Koprivničko-križevačka županija (267 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika).

U vrhu su još virovitički (265) i bjelovarski kraj (239). No, nismo ni među onima koji troše najmanje takvih lijekova, a njih je najviše upravo na Jadranu. To su prije svega žitelji Istarske, Splitsko - dalmatinske i Dubrovačko - neretvanske županije.

Zbog velike potrošnje lijekova za smirenje nekih trenutno nema na tržištu. Kako javlja N1 televizija, najveća domaća farmaceutska kompanija prijavila je nestašicu poznatog lijeka za smirenje, i to zbog neočekivano povećane potrošnje, navode u riječkoj tvrtki. Kako navode u riječkoj tvrtki Jadran galenski laboratorij, došlo je do nestašice lijeka Temelor 2,5 mg tablete djelatne tvari lorazepam. Razlog – neočekivano povećana potražnja. Lijeka neće biti na tržištu do 25. ožujka, navode u JGL-u.

Lorazepam je lijek koji ublažava tjeskobu i koristi se za kratkotrajno ublažavanje tjeskobe koja uzrokuje izniman stres te za liječenje poteškoća sa spavanjem uzrokovanih tjeskobom, prenosi Danica. Nešto ranije i farmaceutski div Sandoz prijavio je nestašicu lijeka Sanval 10 mg filmom obložene tablete, 20 i 30 tableta tableta u blisteru, djelatna tvar zolpidemtartarat. Zbog problema u proizvodnji neće ih biti do kraja travnja.

Sanval pripada skupini lijekova koji se zovu hipnotici. Djeluje na mozak i pomaže kod spavanja. Sanval se koristi za kratkoročno liječenje poteškoća sa spavanjem u odraslih.

Iz kategorije: Vijesti