Datum objave: 23. Veljača 2024

MEĐUNARODNA RADIONICA / Na sv. Ivanu se okupili stručnjaci iz Italije i Hrvatske koji se bave fortifikacijama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Međunarodna radionica održava se danas na tvrđavi sv. Ivana u sklopu projekta 3D SEBENICO, u okviru kojeg deset talijanskih istraživača, odnosno arhitekata, povjesničara, arheologa dizajnera obilaze i dokumentiraju fortifikacijsku baštinu Šibenika i okolice.

Projekt financira talijanska regija Veneto, a partneri su Sveučilišta u Firenci, Paviji, Padovi, Grad Verona, Institut za kulturna dobra Regije Veneto te Tvrđava kulture i Institut za povijest umjetnosti, dok je Grad Šibenik partner u organizaciji današnje radionice.

U ime Grada skupu se obratio zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta koji je poželio dobrodošlicu gostima iz Italije, ali i iz Splita, Zadra i Zagreba.

Rečeno mi je da je ovdje krema stručnjaka koji se bave fortifikacijskim sustavima. Na pravom ste mjestu jer grad Šibenik ima četiri velike tvrđave, a isto tako niz neistraženih lokaliteta poput ovoga na Oštrici, odnosno ostataka fortifikacijskih sustava. Tvrđava kulture je ona koja je osnovana ne samo da se bavi upravljanjem s tri, možda u budućnosti i četiri tvrđave, nego da s vremenom preuzme brigu upravo o ovim ostacima zidina i kula kojih ima poprilično na administrativnom području Šibenika. Današnje aktivnosti definitivno idu u smjeru strategije koje smo odredili, pomažu i nama, ali i kolegama koji rade na Oštrici, a ovakvom međunarodnom suradnjom se zasigurno stvara sinergijski učinak“, kazao je Mileta.

Talijanski stručnjaci u Šibeniku borave od 16. do 24. veljače, a rezultate predstavljaju upravo na današnjoj konferenciji na kojoj su dvije glavne teme povijest i razvoj šibenskih fortifikacija te načini dokumentiranja, očuvanja i valorizacije utvrda.

Iz kategorije: Vijesti