Datum objave: 15. Veljača 2024

BISKUP ROGIĆ PISAO MINISTRICI OBULJEN/ Vibracije s koncerata ugrožavaju katedralu, spriječite moguće teške posljedice!

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski biskup Tomislav Rogić prije 15-ak dana uputio je Ministarstvu kulture i medija, na ruke ministrici Nini Obuljen Koržinek, Obavijest o ugrozi za vrijeme dva koncerta pored katedrale i zamolbu za sprečavanjem moguće štete i teških posljedica, doznaje Šibenski.list.

Je li odzvonilo ludim novogodišnjim koncertima u Šibeniku, ali i Festivalu dalmatinske šansone te peredstavama Međunarodnog dječjeg festivala, na trgu između Vijećnice i katedrale svetog Jakova, pita se novinar Zdravko Pilić s portala Šibenski.hr. dodajući da im je budućnost u svakom slučaju vrlo neizvjesna,

"Poštovana Ministrice, htio bih Vas kratko i bez puno riječi obavijestiti da se pored katedrale svetog Jakova u Šibeniku, na trgu do vijećnice sve češće organiziraju vrlo bučni koncerti i druga događanja. Odgovorni za to u gradu Šibeniku ne uzimaju u obzir da postoji rizik od prevelikih decibela i vibracija za kipove na katedrali, prozore, vitraje i rozetu. Kako uvjerava struka, statika građevine nije dolazila u pitanje, ali kipovi, prozori, vitraji i rozeta mgu biti oštećeni", piše u dopisu šibenskog biskupa ministrici, koji je dostavljen na znanje i gradonačelniku Željku Buriću, šefici Konzervatorskog odjela u Šibeniku Angeli Bujas, voditeljici Hrvatskog restautorskog zavoda Ani Škevin Mikulandra, te Tomislavu Petrinecu u Upravi za zaštitu kulturne baštine.

Biskup Rogić navodi kako je do sada u razgovoru s Gradskim ocima na to upozoravao, ali, tvrdi, nitko to nije uzimao ozbiljno. Kap koja je prelila čašu, očito je bio doček na trgu pored katedrale - dvije večeri zaredom: 30. prosinca i 31. prosinca 2023. 

"Snaga vibracija izmjerena je od strane postavljene opreme Građevinskog fakulteta. Nju vam dostavljam u prilogu", piše biskup. i nastavlja:

"Želim zamoliti da se spriječi moguća šteta: da padne kip svetog Mihovila ili neki od ostalih na krovu katedrale što ove vibracije, u ovakvim trajanjima po više sati, mogu izazvati. Bila bi to ne samo neprocjenjiva šteta, nego i moguća katastrofa, ozbiljna opasnost po ljude na trgu. Ovim dopisom želim skinuti odgovornost s mene osobno i sa Šibenske biskupije za moguću nastalu štetu, ili ne daj Bože katastrofu s tragičnim posljedicama na nekom slijedećem koncertu. Tko će tada biti odgovoran?‘ - stoji na kraju dopisa biskupa Rogića ministrici, ‘s iskrenim poštovanjem zabrinutošću", piše Šibenski.hr.

 

Iz kategorije: Vijesti