Datum objave: 14. Veljača 2024

USKORO POČINJU RADOVI / Potpisan ugovor za rotore u blizini Dalmare centra, gradit će se i u turističkoj sezoni

Diana Ferić
Diana Ferić

Ugovor o rekonstrukciji raskrižja državne ceste DC8 i Ulice Velimira Škorpika – čvorište Mandalina potpisan je danas u prostorijama Ispostave Hrvatskih cesta Šibenik. U nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, gradonačelnika Željka Burića i župana Marka Jelića, potpisali su ga predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić i odabrani izvođač radova Marko Sarađen, direktor tvrtke Sarađen d.o.o.

„Nakon nekoliko iznimno uspješno realiziranih projekata na DC8 na području grada Šibenika, kao što su čvor Rokići i čvor Meterize, krećemo s uređenjem čvora Mandalina. Po završetku radova ovo će postati jedno sigurno raskrižje na kojem se neće stvarati gužve koje su se nerijetko ovdje događale tijekom ljetne sezone. Šibenik  je grad koji je u proteklih nekoliko godina napravio sjajne stari, postao je grad primjer i paralelno sa svim razvojnim projektima koje pokreće i realizira vodstvo Grada na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem bitno je da se obnavlja i prometna infrastruktura koje je izgrađena prije mnogo godina“, kazao je između ostalog ministar Butković.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić podsjetio je kako je čvor Mandalina kao problematična točka detektiran još 2016. godine u sklopu Prometne studije razvoja grada Šibenika koju je, u suradnji s Gradom, radio Građevinski fakultet.

„Nastavljamo i dalje s prometnim projektima na području grada Šibenika koje smo detektirali tom studijom, a to su čvor Njivice i obilaznica Brodarica. Čvor Mandalina jedno je od križanja koje smo detektirali u Šibeniku još 2016. godine, kad smo zajedno Gradom radili prometnu studiju. Već smo realizirali iz te studije zahvate na čvorovima Meterize i Rokići. Iz studije koju je radio Građevinski fakultet u Zagrebu tu su još i prometni čvor Njivice te zaobilaznica oko Brodarice. Mislim da će i to vrlo brzo biti spremno za realizaciju. Ovaj projekt o kojem pričamo danas vrijedan je 6,9 milijuna eura. Rok za završetak projekta je 12 mjeseci. S radovima ćemo krenuti u dogovoru s Gradom, po ishođenju građevinske dozvole, koju očekujemo do kraja ovog mjeseca. Naravno, morat ćemo se dogovorit o funkcioniranju prometa tijekom turističke sezone, što će nam biti najveći izazov. Praktički, s obzirom na važnost ovog projekta, jednu sezonu svakako moramo žrtvovati. Unaprijed se zbog toga ispričavam građanima Šibenika i zahvaljujem na strpljenju budući će izvođenje radova u sezoni biti jako izazovno. To je cijena koju moramo platiti, ali u konačnici će građanima riješiti prometne gužve, pogotovo ovdje gdje su brojni trgovački centri “, kazao je Škorić.  

Gradonačelnik Željko Burić zahvalio se resornom ministarstvu i Hrvatskim cestama na dosadašnjoj uspješnoj suradnji.

„Sve što u gradu radimo, a tiče se prometa radi se po pravilima struke. Prostor obuhvata čvora Mandalina u budućnosti će postati iznimno važan jer tu planiramo izgradnju novog Vatrogasnog doma i nove bolnice“, istaknuo je gradonačelnik.

Župan Marko Jelić također je podsjetio na važnost ovog prometnog rješenja obzirom da je u njegovoj blizini u planu gradnja nove bolnice.

Vrijednost radova iznosi 6.892.030,38 €, a rok izvođenja radova je 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Projekt obuhvaća rekonstrukciju raskrižja Jadranske magistrale i Ulice Velimira Škorpika, odnosno izgradnju čvora u dvije razine s dva kružna toka. Jedan denivelirani kružni tok nalazit će se na mjestu sadašnjih semafora, a drugi u Ulici Velimira Škorpika s odvojcima prema TC Dalmare, gradskoj četvrti Mandalina i novom Vatrogasnom domu.

Današnjem potpisivanju su nazočili zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, voditeljica Tehničke ispostave Hrvatskih cesta Šibenik Irena Mudronja, članica Uprave Hrvatskih cesta Željana Šikić i član Nadzornog odbora Hrvatskih cesta Ante Parat.

 

Iz kategorije: Vijesti