Datum objave: 14. Veljača 2024

FACEBOOK AKCIJA / Kad se već nemilosrdno u Šibeniku sijeku stabla bira se panj godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Ironizirajući dugogodišnju praksu u Šibeniku da se, kako to kome padne na pamet, pilaju stabla i da je u Gradu sve manje zelenila grupa građana otvorila je Facebook grupu “Panj godine”  za “izbor najbolje otpilanog stabla u prošloj godini”. 

“Ako ste doživjeli da je odjednom nestalo stablo na koje ste naviknuli i našli se u svijetu kojem fali stablo na koje ste toliko navikli da ga više ni ne primjećujete dok odjednom jednostavno ne nestane, na pravom ste mjestu! Širom kvartova našega grada svako toliko neka Šibenčanka ili Šibenčanin preispituju vlastito mentalno zdravlje piljeći raširenih očiju u dvorište ispred kuće ili zgrade i livadu u parku dok pokušavaju dokučiti što tu odjednom fali. Stabla u posljednje vrijeme nestaju na sve strane, pod okriljem noći i u pola bijelog dana. Jedna nastradaju u neveri, druga napadne kakav nametnik ili parazit, trećima glave dođu građevinski radovi, četvrta plate jer su im korijenja digla pločnik, a poneka nastradaju iz nečije čiste obijesti”, napisali su pozivajući građane da im šalju fotografije i priče o panjevima koji su nekad bili cijelo stablo. Stigla je  jučer  prva.

 
"Veliko stablo u Ul. Matije Gupca raslo je na samom kantunu parkirališta šibenske bolnice. Velika krošnja natkrivala je veći dio pripadajućeg nogostupa, a zgodni zidić ispod njega služio je brojne građane i građanke. Tamo bi se odmorili od žege i sunca koji bi ih pratili duž svih obližnjih ulica na kojima nema ni dz zelenila. Pretpostavljam da je priča išla ovako nekako. Prije rušenja stabla ugrađeni su podzemni kontejneri pa su, ugrađujući ih, prepilali korijenje tog stabla i tako ga uništili. Ili je već veliko korijenje počelo smetati prelivenom betonu oko stabla izdižući ga i time onemogućavajući parkiranje većeg broja automobila. Da se pita upravu bolnice oni bi, vjerojatno, spomenuli sigurnost građana. Da se pita upravu "Betonskog grada", gradske komunalne tvrtke koja osim zelene boje u vizualnom identitetskom rješenju i praznih riječi, ima ravno nula dodirnih točaka s pridjevom "zeleni", stablo je garantirano oboljelo od neke misteriozne i nagle bolesti. Bilo kako bilo, stablo je nestalo i ostavilo za sobom veliki panj. Da se netko u ovom gradu drži komunalnog reda ili da postoji plan ozelenjivanja, stablo bi već barem zamijenjeni nekim drugim. Možda bi to drugo stablo pružilo hlad i meni, kada u nekim budućim starijim godinama budem pokušavala preživjeti prolazak gradom ljeti, usred dana. Ovako, panj nas samo podsjeća na panjine koje su u ovom gradu zadužene za donošenje odluka o zelenim površinama i stablima koja su nam puno značila.”, piše u toj objavi uz prvi nominirani panj.
 
Materijale  možete slati i mailom, na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Anonimnost zajamčena! 
Prvi put su osviješteni Šibenčani digli svoj glas nakon što je zbog turističkog totema posječena pitospora koja je rasla uz stepenice prema šibenskoj katedrali. Nakon toga su na isti način nestajala stabla na javnim površinama od kojih su ostali samo panjevi. Posljednji slučaj je “masakr pilom u Rasadniku” kada je Zeleni grad  tamo posjekao nasumce  30-stabala iako je Grad Šibenik  naručio i dobio  dendrološku studiju parka Rasadnik. 
Iz kategorije: Vijesti