Datum objave: 13. Veljača 2024

JOŠ O SPORNOM RASKRIŽJU/ Hrvatske ceste naručile reviziju, ali tvrde da je prethodna stručna analiza odbacila kružni tok

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatske ceste su nam potvrdile da su od Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu naručili reviziju cestovne sigurnosti za buduće raskrižje Jadranske magistrale i pristupne ceste za Zaton i Raslinu te da se rezultati tek očekuju, ali u odgovoru na naše pitanje ističu i da je takva analiza već napravljena za prihvaćeno rješenje s kojim se ne slažu stanovnici Zatona i Rasline i daje potvrdila da kružni tok koji traže mještani nije dobro rješenje pa sve vodi k tomu da će Hrvatske ceste teško revidirati taj projekt.

“U suradnji s Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu provodi se revizija cestovne sigurnosti. Uzimajući u obzir karakteristike prometnih tokova te utjecaj ljetne turističke sezone na prometni tok na tom dijelu državne ceste DC8, prvotnim analizama i simulacijama koje je proveo Fakultet prometnih znanosti nije preporučljiva izgradnja klasičnog raskrižja s kružnim tokom prometa na predmetnoj lokaciji. Sukladno tome, radovi su započeli jer se ne izlazi iz gabarita planiranog obuhvata niti je potrebna izmjena građevinske dozvole”, stoji u njihovom odgovoru te dodaju.
"Projektna dokumentacija za predmetni projekt je izrađena od strane ovlaštene projektantske kuće i na istu su ishođene potrebne dozvole (lokacijska i građevinska dozvola). Prometno rješenje i tip raskrižja prilikom izrade predmetne dokumentacije nije odabran nasumično, već je izvršena stručna analiza od strane ovlaštene projektantske kuće, te je shodno rezultatima odabrano optimalno rješenje klasičnog četverokrakog raskrižja. Također, napominjemo kako su ugovorom definirani i rokovi za provedbu radova te kako bi produljenje istih rezultiralo ulaskom u ljetnu turističku sezoni i prolongaciju radova za rujan. Nadalje, a kao što smo i prethodno komunicirali, Hrvatske ceste će uvažiti sve preporuke za dodatno povećanje sigurnosti na predmetnoj lokaciji koje će biti definirane analizom Fakulteta, od mjera kojima se utječe na operativnu brzinu vozila u zoni raskrižja, drugačije organizacije prometnih tokova, postavljanja prometnih svjetala ili različitih ITS rješenja (ITS-inteligentni transportni sustavi). S obzirom  na to da je ista u izradi te kako predmetna podrazumijeva različite simulacije i izračune, po njenoj izradi možemo vas obavijestiti o rezultatima i predloženim mjerama”.
Poznati prometni stručnjak dr.sc. Željko Marušić pak tvrdi da je postojeće rješenje pogibeljno i da je jedino kružni tok prihvatljiv s aspekta sigurosti prometa  zaštite  života ljudi.
Iz kategorije: Vijesti