Datum objave: 11. Veljača 2024

JAVNI SKUPOVI I PROSVJEDI / Prosvjednike na javnim skupovima (i) u Hrvatskoj broje aktivisti Arhiva javnih skupova iz Beograda.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Arhiv javnih skupova, organizacija civilnog društva iz Beograda koju je osnovala grupa građana koja se bavi utvrđivanjem broja ljudi na prosvjedima i drugim javnim skupovima, priopćila je da je u jučerašnjem prosvjedu zbog koeficijenata za obračun plaća u prosvjeti u Zagrebu sudjelovalo oko 1600 nastavnika.
Osnivači Arhiva javnih skupova svoje procjene objavljuju od 2019. godine, putem Facebook grupe Fan klub protesta i kroz suradnju s medijskim kućama u Srbiji. Arhiva javnih skupova novi je resurs namijenjen istraživačima i novinarima, a sadrži podatke o prosvjedima i javnim skupovima u Srbiji, regiji i svijetu.
Prema podacima Arhiva javnih skupova najposjećeniji javni skup u regiji, dakle na području bivše Jugoslavije u prvim mjesecima 2024. godine bio je koncert Lepe Brene u Banja Luci (oko 20 000 posjetitelja), doček 2024. u Beogradu (12 000) i novogodišnji koncert Severine u Kotoru (6000).
Zanimljivi su podaci o brojnosti aktualnih javnih skupova, događanja i prosvjeda u Hrvatskoj:
-klečanje protiv rodne ravnopravnosti, Zagreb 6. siječnja: između 280 i 300
-prosvjed protiv premlaćivanja tinejdžera, Vukovar 13. siječnja: oko 400
-prosvjed novinara protiv Lex AP, Zagreb 31. siječnja: oko 270
-prosvjed novinara protiv Lex AP, Split 31. siječnja: oko 160

 

Iz kategorije: Vijesti