Datum objave: 02. Veljača 2024

Zbog Mediteranske uredbe ne samo da više nema gavuna na ribarnci nego je ugrožena egzistencija 50 - ak migavičara u Dalmaciji

Diana Ferić
Diana Ferić

Kada smo nedavno javno postavili pitanje zašto ove zime na šibenskoj ribarnici nema gavuna, ribe koja se u to doba tradicionalno jede već generacijama nismo ni slutili da je u pozadini toga problem koji  ne pogađa samo ljubitelje te ribe nego prvenstveno one koji je love ribare koji koriste migavice, a kojima je egzistencija dovedena u pitanje. Razlog  je što  zbog novih uvjeta lova ribe migavicom,propisanih Mediteranskom uredbom koja važi u cijeloj Europsko uniji moraju odustati od toga ribolovnog alata, a neki koriste samo njega. U Dalmaciji  je to slučaj s oko 50 ribara. Bit će im ponuđena odšteta, ali to možda pomogne onima koji su pred mirovinom, a ne i onima pred kojima je još dvadeset ili trideset godina rada. Jedan od njih je Mario Klarin, ribar iz Jezera, vlasnik obrta „Punta Bianka”.

„Ribolovom migavicom bavili su se moj pradjed, djed i otac.Ja sam se kao dječak u to zaljubio i nastavio s tim poslom. Da sam znao što me čeka sigurno bih odabrao neku drugo zanimanje. Onemogućili su nam  rad prema  Mediteranskoj  uredbi, kažu zbog zaštite mora, pogotovo Posidonije, ali ne može se ista  uredba primjenjivati na cijelom području Europske unije. Naše područje je potpuno drukčije od recimo Francuske ili Španjolske gdje se lovi na oceanima  tamo valjda i nema gavuna.Mi smo sada egzistencijalno ugroženi. Kažu da se riba mrijesti ispod Žirja ili negdje na otvorenom moru, ali to su gluposti. Svaka riba koja se mrijesti ide gdje je bonaca, gdje je mirno. Zabranili su nam ciplaru, palamidar ui migavicu. Ne možemo loviti gavun, lignje, palamidu, gofa, salpu, ušatu. To nema nigdje. Neka utvrde kvota i prati pa ako se izlovi previše onda neka bude lovostaj. Ovo je za mene čista glupost.
 
 
Mario ima četvero malodobne djece i ne zna što će napraviti. Ako uzme odštetu mora, kaže, još pet godina zadržati obrt, plaćati sve obveze pa mu ništa za budućnost neće ostati.
„ Za mene bi bilo pošteno da nam dopuste da s ovim alatima radimo do mirovine, a oni skroz mladi ribari se mogu još i prekvalificirati. Razgovarali smo s ministricom poljoprivrede, ali ona se vadi  na Europsku uniju. To je glupost”, ističe Klarin. 
Ne prihvaća argumente da migavicu treba zabraniti jer uništava podmorje.
„Ja imam u migavici, gdje mi se skuplja riba, tri kila olova po metru, a jedna jedrilica ima tri puta veću težinu sidra  i lanac od 15 metara. Pa kad njih 30 stane u jedn uvalu pitam ja vas tko više uništava Posidoniju”, odgovara on i dodaje kako "ispod radara" ostaju sportski ribolovci koji nisu ni pod akvih nadzorom, a itekako puno love.
 
 

Video

Iz kategorije: Vijesti