Datum objave: 02. Veljača 2024

Potpisani ugovori o izradi projektne dokumentacije za izgradnju novih škola u Vrpolju vrijedni 208.112 eura

Diana Ferić
Diana Ferić

Ugovore o nabavi usluga – Projektna dokumentacija za izgradnju nove zgrade Osnovne škole Vrpolje te Projektna dokumentacija za izgradnju nove zgrade Osnovne škole Ražine potpisali su danas gradonačelnik Željko Burić i predstavnik Zajednice ponuditelja tvrtki Building d.o.o. i Arcitec-Ivšić d.o.o., Jerko Bošković.

Ovaj trenutak označava početak opsežne pripreme gradnje novih osnovnih škola na području grada Šibenika poslije dugo vremena, ali ovog puta s realnim izvorom financiranja. Zahvaljujući europskom novcu i Vladi Republike Hrvatske osigurana su sredstva za ove projekte te ćemo ih prijaviti na natječaj resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dugoročni plan i strateška smjernica EU i Republike Hrvatske je da svi osnovnoškolci pohađaju nastavu u jednoj, jutarnjoj, smjeni. Da bi to bilo moguće potrebno je nadograditi škole ili napraviti nove, veće, i redefinirati upisna područja. Posrijedi je ozbiljan posao s kojim smo se uhvatili u koštac, a škole u Vrpolju i Ražinama su prvi objekti koji će se izgraditi“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora iznosi 208.112,5 eura, a opseg poslova obuhvaća izradu kompletne projektno-tehničke dokumentacije Glavnog i Izvedbenog projekta za obje lokacije te usluge nadzora nad izvođenjem radova.

Nova škola u Vrpolju s pripadajućom sportskom dvoranom gradila bi se na lokaciji oko 500 metara udaljenoj od stare škole, zbog propisanih standarda mora se projektirati na minimalno 220 djece. Nova osnovna školu u Ražinama s pripadajućom sportskom dvoranom gradit će se na mjestu postojeće područne škole, koja će također u jednoj smjeni brojiti 300 djece.

Grad je crteže ovih škola na papir stavio prije jedno desetak godina kada se financiranje za izgradnju pokušavalo ostvariti putem javno privatnog partnerstva, ali to nije uspjelo. Riječ je o financijski zahtjevnim projektima te se oni ne mogu samostalno financirati iz gradskog proračuna. Zbog toga ćemo ih prijaviti na natječaj Ministarstva u sklopu kojeg je rezervirano čak 306 milijuna eura za dogradnju i rekonstrukciju škola u kojima bi se nastava odvijala u jednoj smjeni“, kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te dodao kako je Grad doradio idejne projekte izgradnje dviju škola, ishodovao lokacijske dozvole, a po dobivanju Glavnog projekta s troškovnikom prijavit će ih na spomenuti natječaj koji je otvoren do srpnja ove godine.

Predstavnik Zajednice ponuditelja Jerko Bošković zahvalio se Gradu na ukazanom povjerenju te je istaknuo kako se vesele zajedničkoj suradnji i budućem radu.

Iz kategorije: Vijesti