Datum objave: 01. Veljača 2024

DAJTE SVOJ GLAS / Murva iz Nacionalnog parka „Krka“ natječe se za Europsko stablo godine 2024., danas počinje glasanje

Diana Ferić
Diana Ferić

Od danas, 1. veljače pa do 22. veljače 2024. i vi možete dati svoj glas za murvu iz Nacionalnog parka „Krka“ koja se natječe se za Europsko stablo godine 2024. Dovoljno je kliknuti na poveznicu. Murva iz Nacionalnog parka „Krka“ nalazi se pod natjecateljskim brojem sedam, koliko je slapova na rijeci Krki, u čemu ima, nadamo se, sretne simbolike, priopćili su iz JU NP Krka.

Ponosni smo što je baš murva iz Nacionalnog parka 'Krka' predstavnik naše zemlje na ovom važnom europskom natjecanju, koje ne ističe samo estetsku vrijednost stabala, već i njihovu duboku povezanost s lokalnom zajednicom. Stabla su čuvari povijesti i bioraznolikosti, a ovo natjecanje promovira svijest o njihovoj važnosti“, kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i dodala: „Pozivam sve stanovnike Lijepe naše i zaljubljenike u prirodu da svojim glasom podrže našu murvu i da zajedno pokažemo koliko smo ponosni na prirodne vrijednosti i bogato kulturno naslijeđe koje naša zemlja ima.“

Kako biste dali svoj glas za murvu iz Nacionalnog parka „Krka“ te tako podržali Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo 2024. i doprinijeli promociji naše prirodne baštine potrebno je:

  • pristupiti stranici https://www.treeoftheyear.org/vote,

  • odabrati dva kandidata i glasovati,

  • za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu,

  • glas će biti uvažen tek nakon potvrde poveznice koju dobijete na e-mail adresu.

Natjecanje za europsko stablo godine traži drvo s najzanimljivijom pričom. Stabla, duboko ukorijenjena i široko razgranata, svjedoci su vremena i najbolji pripovjedači. Murva iz Nacionalnog parka „Krka“ priča o svilenoj prošlosti i slatkoj sadašnjosti ovoga kraja. Plod murve ukusan je i ljekovit, a lišće hrana za leptira iz čije se čahure dobivaju svilena vlakna. Upravo se u ovom kraju nalazilo najveće uzgajalište svilene bube (dudova svilca) u Dalmaciji. Ova vremešna Zelena dama, stara četiristo godina, dio je naše tradicije i prepoznatljiva slika našeg krajolika, dostojanstveni predstavnik na europskoj zelenoj pozornici.

Online glasovanje za Europsko stablo godine organizira Europsko udruženje za okolišnu suradnju (EPA), svake godine u veljači. U Hrvatskoj natjecanje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Iz kategorije: Vijesti