Datum objave: 31. Siječanj 2024

SENZACIJA / Vlasnik HNK Šibenik Željko Karajica dovodi u Šibenik američki nogomet i European League of Football

Diana Ferić
Diana Ferić

Željko Karajica, vlasnik HNK Šibenik dovodi idućeg ljeta na Šubićevac Europsku ligu u američkom nogometu koji je sve popularniji u Europi , najavljeno je danas na  konferenciji za novinare koja je održana   Amadria Parku u Solarisu. Na stadionu na Šubićevcu će 24. kolovoza ove godine, u sklopu 14. (posljednjeg) kola Zapadne konferencije regularnog dijela sezone tog natjecanja, snage odmjeriti Hamburg Sea Devils i Madrid Bravos. 

European League of Football natjecanje je koje je kao profesionalna liga američkog nogometa krenulo od 2021. godine. Za natjecateljsku sezonu 2024. broj ekipa povećan je sa 17 na 24, koje dolaze iz Njemačke, Poljske, Španjolske, Austrije, Italije, Švicarske, Mađarske, Češke i Francuske. Željko Karajica, glavni čovjek HNK Šibenika je  glavni izvršni direktor lige pa američki nogomet dovodi prvi put u Hrvatsku i to upravo u Šibenik.  ne čudi da je upravo Šibenik odabran da bude poprište prve utakmice ovog natjecanja u Hrvatskoj.
„Odradit ćemo jednu međunarodnu utakmicu ne revijalnu nego ozbiljnu.Američki nogomet je poseban. Tu svaka ekipa ima po 100 članova i svi su ogromni pa će im trebati tri autobusa da dođu u Šibenik.  HNK Šibenik i cijelo ovo područje otvaramo za ovaj novi sport. To neće biti samo utakmica nego velika fešta koja će trajati tri dana. Neće nam bit potrebni nikakvi security jer tu nema sukoba među navijačima ni rušenja sjedalica. Tu se navija, ali na kulturni način. Pola gledatelja  su žene, a bude i puno djece. Lani na finalu u Njemačkoj  imali fan zonu u kojoj je tri sata prije utakmice bilo 4 000 ljudi koji su se zabavljali i družili”, kazao je Karajica. Utakmicu u Šibeniku prenosit ćemo u  20 država i nema bolje promidžbe od toga”, kazao je Karajica.
 
 
Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta: dao je punu potporu tom projektu:
„Hvala Karajici za sve što je učinio za HNKŠibenk i što u njega ulaže. Vlada je prepoznala dvije aktivnosti u društvu po kojima smo mi Hrvati poznati i prepoznati u svijetu, a to je sport i turizam. Sportske manifestacije ovog tipa ne služe  samo za pokazivanje našeg sporta nego je to naš prozor u svijet, naša promocija u  čemu se pokazujemo kao sigurna  i  zanimljiva zemlja.  Potpuno podržavam ovaj i ovakve projekte u Hrvatskoj. To je nešto u čemu s malim sredstvima  promoviramo  Hrvatsku. Nadam se da će i ovo događanje privući turiste iz Europe”, istaknuo je. 
 
Ulaznice za susret već su dostupne na Adriaticketu. Nijemci su službeno domaćini, a utakmica je dio službene sezone. Dva kluba nalaze se u istoj, Zapadnoj konferenciji.
Tako će Šibenčani i njihovi gosti moći uživo gledati sport za kojeg su odavno mnogi u Hrvatskoj shvatili da se ne radi o „američkom smeću“, već o sportu koji je dizajniran da bude zabavan, vjerojatno najzabavniji od svih sportskih igara s loptom, tako da ga kod nas prati sve veći broj ljudi. U Europi je najpopularniji u Njemačkoj u kojoj ga igra 100 000 ljudi. 
 
Prošlosezonsko finale u Duisburgu gledalo je 33 tisuće ljudi, a ove godine u Gelsenkirchenu, na stadionu Schalkea, bit će ih 55 tisuća. Na Šubićevcu će ih biti 8 do 10 tisuća, što lokalnih ljubitelja te turista, što navijača ove dvije ekipe, što iz svijeta.
Na konferenciji za novinare utakmicu su najavili i Mark Weitz, generalni menadžer ekipe Hamburg Sea Devils i Jaime Martin Lostao, generalni menadžer ekipe Madrid Bravos
 
Weitz je rekao je da je za Hamburg čast biti prvi domaćin „International Game“ događaja u Europskoj ligi. Istakao je važnost širenja tržišta na ovaj način. Rekao je da još nema divizijskog rivalstva između njih i Madrida, s obzirom na to da su Španjolci nova ekipa, a onda je nasmijao okupljene kada je primijetio da je, od dvije kacige izložene na stolu, ona od Hamburga već puna ožiljaka, dok je ona od Madrida nova i blistava. Budući da je Hamburg domaćin, očekuje i veću potporu svojih navijača.
Jaime Martin Lostao, generalni menadžer ekipe Madrid Bravos, također je istakao važnost širenja ovog sporta po Španjolskoj i Europi. Njegov klub će od prve sezone pokazati ozbiljnost prema ligi te od početka biti kompetitivan. „Make them suffer“ bio je njegov odgovor na pitanje koliko Madrid može pružiti protiv iskusnije ekipe Hamburga. Bit će to posljednja utakmica regularnog dijela sezone.
 Za ovaj susret neće biti poduzete neke velike preinake na stadioni na Šubićevcu, a Karajica je najavio da se radi na projektu novog stadiona koji će biti na istoj lokaciji, ali, kako je kazao, u tome ide korak po korak.
Iz kategorije: Vijesti