Datum objave: 31. Siječanj 2024

SDP O GRADSKIM PROBLEMIMA / Prosvjedi građana se organiziraju jer gradska vlast s njima ne želi pričati, Burić se ponaša faraonski

Diana Ferić
Diana Ferić

Tonći Restović, predsjednik GO SDP -a i gradski vijećnik te Petar Baranović, predsjednik Savjeta te stranke u Šibeniku komentirali su na današnjoj konferenciji za novinare brojne prosvjede građana po mjesnim odborima i gradskih četvrtima protiv odluka gradske vlasti – četiri i posljednja dva mjeseca.

Baranović je ustvrdio da je u politici više od 20 godina, ali da ne pamti da su građani toliko prosvjedovali te je dodao kako bi se, da je na mjestu gradonačelnika Željka Burića nad tim  zamislio.
Po riječima Tonća Restovića to svjedoči o tome da se vlast potpuno zatvorila prema građanima i da s njima ne komunicira,a Baranović je kazao kako se gradonačelnik Burić ponaša faraonski. 
„Vođenje grada u stilu Walta Disneyja je stvar koja je morala postati passe u šibenskoj politici. Faraonsko ponašanje, ponašanje feudalnog tipa u kojem se njegova ekselencija ne zamara razgovorima s pučanstvo i plebejcima je jednostavno neprihvatljivo”, dodao je.
“ Imali smo priču sa Sitnim Donjim gdje je vlast konačno pristala organizirati Zbor mještana. Nedavno su prosvjedovali  Zatonjani i Raslinjani vezano uz njihovu želju da se gradi kružni tok na izlazu na magistralu, gdje ponovno imamo isti model - radi se projekt za koji se ne pita ljude koji tamo žive. Gradonačelnik je i na to odmahnuo rukom, nije našao za shodne tim ljudima reći niti jednu jedinu rečenicu, već loptu prebacuje na Hrvatske ceste. To je ustaljena priča, kad nešto ne valja nikad on nije kriv. Imamo i treću situaciju to je na otoku Kapriju, tamo su prosvjedi vezani za izgradnju novog trajektnog pristaništa, gdje se uporno ignorira ljude koji tamo žive, a vezano uz njihove želje. Ako svemu  svemu tome pridodamo i sve one sve one stvari oko kojih smo se, priznajem, neuspješno borili u Gradskom vijeću jr nas nadglasaju HDZ-ovi i Zekanovićevi vijećnici koji izglasavaju sve želje gradske uprave, kao što su  povećanje plaćanja paušala za male iznajmljivače, najava  novih cijena odvoza smeća, povećanje cijena praktički svih gradski usluga poput famoznog komunalnog doprinosa... Mislim da je krajnje vrijeme da gradska uprava pokuša još ovih godinu dana do izbora  rješavati probleme koje su nastale isključivo njihovim odlukama, a zbog kojih su građani nezadovoljni”, kazao je Restović
 
U nastavku press konferencije Petar Baranović je govorio o problemima s vodoopskrbom u Šibeniku ustvrdivši da nema dana u ovom mjesecu da negdje nije bilo vode zbog kvara na vodoopskrbnoj mreži koja je dotrajala i koja se počela graditi na početku prošlog stoljeća. 
 “Ono čemu svjedočimo zadnjih nekoliko godina, a ove godine intenzivno, to su sve učestaliji kvarovi i prekidi u vodoopskrbi, a to je jedna od temeljnih funkcija urbane sredine. U medijima se gotovo svakog dana izvještava o kvarovima vodoopskrbnog sustava. Ovo su znakovi d se približavamo sindromu Zagreba u kojem svaki dan pucaju cijevi. To je rezultat guranja u stranu određenih bazičnih investicija. Dolazi sezone, i dolaze naredne sezone, turizam je nažalost osnova šibenskog gospodarstva. Kakvu kvalitetu usluge mi kao grad možemo jamčiti našim gostima? I kakvu kvalitetu života jamčimo građanima ovog grada u narednim godinama? Krajnje je vrijeme da se stvari počnu postavljati prema prioritetima, a vodoopskrba je prioritet grada Šibenika. Ona je zanemarena, o njoj se ne vodi računa. Neka Vodovod kaže koliki su gubici u vodovodnoj mreži grada i županije, a posebno koliko su gubici u staroj gradskoj jezgri.”, istaknuo je pozvavši gradonačelnika da se ostavi priča o Formuli jeda i a se uhvati rješavanja gradskih prioriteta,a obnova vodovodne mreže je jedan od njih. 
Iz kategorije: Vijesti