Datum objave: 27. Siječanj 2024

PAPA FRANJO / Živimo u doba bogato tehnologijom i siromašno čovječanstvom. Umjetna inteligencija nikada ne može zamijeniti mudrost ljudskog srca.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Papa Franjo uputio je poruku posvećenu 58. svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija pozivajući čovječanstvo da njeguje mudrost srca u doba umjetne inteligencije. Dan će se obilježiti 12. svibnja 2024. godine, a ovogodišnja tema usko je povezana s Papinom porukom za Svjetski dan mira koji je bio posvećen razvoju sustava umjetne inteligencije.
-Umjetna inteligencija radikalno utječe na svijet informacija i komunikacije, a preko toga i na određene temelje života u društvu, - istaknuo je Papa i zapitao - Kako možemo ostati u potpunosti ljudi i usmjeriti kulturnu promjenu koja je u tijeku prema dobru?
Odgovarajući na to pitanje, Sveti Otac napomenuo je da u ovo vrijeme povijesti, koje prijeti da postane bogato tehnologijom i siromašno čovječanstvom, naša promišljanja trebaju započeti prvenstveno ljudskim srcem. Podsjetio je da se u Bibliji srce vidi kao mjesto slobode i odlučivanja, simbolizirajući cjelovitost i jedinstvo, a istovremeno ono zahvaća naše emocije, želje i snove.
-Mudrost srca jest, dakle, vrlina koja nam omogućuje integrirati cjelinu i njezine dijelove, naše odluke i njihove posljedice, našu plemenitost i ranjivost, našu prošlost i budućnost, našu individualnost i članstvo unutar veće zajednice, - napomenuo je Papa.
-Iako je pojam umjetna inteligencija zamijenio pojam strojno učenje, - rekao je, - sama upotreba riječi „inteligencija“ može se pokazati pogrešnom jer nije dovoljno moći pohranjivati podatke, kao što to rade strojevi, već da te podatke treba shvatiti, a za to su sposobni isključivo ljudi. Tehnologija simulacije koja stoji iza algoritama umjetne inteligencije može biti korisna u određenim specifičnim područjima međutim,korištenje umjetne inteligencije postaje opasno kada iskrivljuje naše odnose s drugima i sa stvarnošću. Informacije se ne mogu odvojiti od živih odnosa jer tijelo uranjanja u stvarni svijet i uključuju ljudska iskustva, kao što su suosjećanje i dijeljenje.
-Na nama ke odluka hoćemo li postati hrana za algoritme ili ćemo hraniti svoja srca tom slobodom bez koje ne možemo rasti u mudrosti. Samo zajedno možemo povećati sposobnost razlučivanja i budnosti te sagledavanja stvari u svjetlu njihova ispunjenja. Mudrost nam može pomoći da stavimo sustave umjetne inteligencije u službu potpuno ljudske komunikacije.

Izvor: Vatican News

 

Iz kategorije: Vijesti