Datum objave: 26. Siječanj 2024

Šibenčanka i osnivačica ŠKURA -a Olja Runjić s kolegicama inicirala potpisivanje "Proglas za jedu majku " u vezi sa Severininim slučajem

Diana Ferić
Diana Ferić

Književnica i gazdarica šibenskoga književnog festivala Škure Olja Runjić je s nekim prijateljicama, također spisateljicama, cijelu jednu noć dumala što bismo mogli učiniti za jednoga dječaka i njegovu majku, a što bi, istovremeno, bilo makar od simbolične pomoći brojnim drugim djevojčicama i dječacima, i njihovim očevima ili majkama koji se zateknu u mašinama za mljevenje mesa hrvatskoga socijalnog sustava i pravosuđa. Kako biti solidaran, kako pokazati empatiju? Iz toga je nastao kratki "Proglas za Aleksandra i njegovu majku" koji je potpisalo dvadeset i sedmero nas koji se bavimo pričanjem priča i imaginiranjem svjetova, napisa je na svom portalu pisac Miljenko Jergović dijeleći ga

U "Proglasu za Aleksandra i njegovu majku" stoji:

Proglas za Aleksandra i njegovu majku

Protestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku dvanaestogodišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković. 

Kao ljudi koji se profesionalno bave pripovijedanjem, pričanjem priča i imaginiranjem svjetova u čovjeku i oko njega, dužni smo upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi “proceduralna greška” nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom. Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu “proceduralne greške”. 

Kao odrasli koji se dobro sjećaju što su mislili i osjećali kao dvanaestogodišnjaci izražavamo solidarnost s Aleksandrom Popovićem i potvrđujemo da ovakva odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije ispravna, nije pravedna i nije moralna.

Pozivamo građanke i građane na solidarnost i empatiju prema majci Severini Vučković i njezinom sinu Aleksandru Popoviću. Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava.

Snježana Banović

Renato Baretić

Ivica Buljan

Đurđica Čilić

Lidija Deduš

Boris Dežulović

Ivica Đikić

Slobodanka Boba Đuderija

Mihaela Gašpar

Nataša Govedić

Sinan Gudžević

Emir Imamović Pirke

Ivica Ivanišević

Ena Katarina Haler

Monika Herceg

Miljenko Jergović

Damir Karakaš

Paolo Magelli

Suzana Matić

Edi Matić

Kristian Novak

Ivana Rogar

Olja Runjić

Rade Šerbedžija

Filip Šovagović

Ante Tomić

Lenka Udovički

Nina Violić

Marina Vujčić

Zoran Žmirić

Iz kategorije: Vijesti