Datum objave: 24. Siječanj 2024

MINISTAR HABIJAN NA BIKARCU / Uskoro proizvodnja energije izotpada i posušenog mulja

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan boravi danas u službenom posjetu gradu Šibeniku u sklopu kojeg je, u pratnji gradonačelnika Željka Burića sa suradnicima, obišao Centar za gospodarenje otpadom Bikarac gdje je održan i radni sastanak. Sastanku su nazočili generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša, saborski zastupnici Hrvoje Zekanović i Branka Juričev Martinčev, direktor CGO Bikarac Robert Podrug te direktor šibenskog Vodovoda i odvodnje Zvonimir Štrkalj.

Tom prilikom ministar je najavio kako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u stopostotnom iznosu financirati izradu projektne dokumentacija za projekt „Postrojenje za energetsku oporabu goriva iz otpada i prosušenog mulja“ na Bikarcu vrijedan 2.948.000,00 eura.

Jedna od mojih prvih odluka kada sam postao ministar i posljednja u prošloj godini bila je upravo vezana uz energanu na Bikarcu za koju će izradu projektne dokumentacije financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u stopostotnom iznosu. Sada nam predstoji, kada odluka bude spremna, uputiti je Vladi na usvajanje. Uspostava energane bit će prvi primjer kružnog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj budući da će otpad, a koji će potencijalno moći koristiti i Poduzetnička zona Podi, postati izvor nove energije. Šibenski Centar gospodarenja otpadom može biti primjer svima u Hrvatskoj jer je otišao najdalje kada je u pitanju kružno gospodarenje otpadom stoga čestitam svima koji su sudjelovali u uspostavi projekta“, kazao je ministar Habijan.

Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako je projekt energane još jedan značajan projekt koji će u konačnici svrstati grad Šibenik u vrh gradova koji imaju u potpunosti riješeno pitanje zbrinjavanja otpada.

Ono što je u većini gradova u Hrvatskoj danas problem mi u Šibeniku imamo riješeno. Po pitanju zbrinjavanja i kružnog gospodarenja otpadom napravili smo ogroman iskorak u odnosu na sve druge sredine“, poručio je gradonačelnik te dodao kako se na radnom sastanku s ministrom razgovaralo i o izgradnji sustava odvodnje naselja Zaton te proširenju vodoopskrbne mreže na području grada Šibenika.

Direktor CGO Bikarac Robert Podrug podsjetio je kako je Centar otvoren u prosincu 2021. godine, jedan je od najmodernijih u Hrvatskoj, kapaciteta 50 tisuća tona otpada godišnje, a opslužuje 110 tisuća stanovnika.

Po završetku sastanka direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izrazio je zadovoljstvo tijekom radova na izgradnji podmorskog vodovoda prema otocima šibenskog arhipelaga, a koje su ranije i obišli. Podsjetimo, posrijedi je projekt izgradnje Vodoopskrbnog cjevovoda kopno, Prvić, Obonjan, Kaprije i Žirje tzv. „otočni vodovod“.  Vrijednost radova iznosi 6.897.285,65 eura, od čega 80% odnosno 5.517.828,53 eura otpada na bespovratna sredstva, 10% odnosno 689.728,56 eura Hrvatske vode i 10% odnosno 689.728,56 eura je udio Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik.

Do sada je, u sklopu projekta, izvedeno 553 metara podmorskog vodovoda, a rok završetka radova je listopad 2025. godine.

 

Iz kategorije: Vijesti