Datum objave: 23. Siječanj 2024

FLAG LANTERNA / Za područje Šibenika, Rogoznice, Primoštena i Marine povukli oko 1,9 milijuna eura za ribarstvo

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što su osnovani u koronakrizom opterećenoj 2021. godini te prevladali niz muka i prepreka koji su se javili na početku djelovanja, Lokalna akcijska grupa za ribarstvo (FLAG) Lanterna došla je konačno u situaciju da počne ispunjavati ciljeve,a to je unaprjeđenje sektore ribarstva i marikulture na područjima lokalnih zajednica koje su se uključile, ali i kvalitete života u lokalnoj ribarskoj zajednici, osnaživanje i povezivanje dionike koji djeluju na tom području, sudjelovanje svih skupina u donošenju odluka na lokalnoj razini te zaštita bioraznolikosti mora. Izradili su Strategiju svog djelovanja koju je prihvatilo Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva i dobili su iz EU fondova oko 1,9 milijuna eura za svoje aktivnosti te oko 90 000 eura za pripremne radnje. Među 9 novih FLAG -ova u Hrvatskoj njima je odobreno najviše novca što svjedoči o kvaliteti Strategije koju su donijeli.

FOTO: Osnivanje u studenom 2021. godine

Već su krenuli u dogovore o mogućim projektima koje bi mogli financirati. Imali su velikih problema kod dobivanja kredita za premošćavanje razdoblja dok im ne budu plasirana odobrena sredstva za pripremne radnje, a uspjeli su zahvaljujući razumijevanju na koje su naišli u Erste banci u Šibeniku. Donedavno se u tom FLAG-u sve radilo volonterski a direktorica Marijana Torić tek je sada počela primati plaću iako je sudjelovala u svim pripremama nakon osnivanja.
Pokrivaju područje Grada Šibenika te Općina Primošten, Rogoznica i Marina i te su jedinice lokalne samouprave njihovi članovi. U početku se bila uključila Općina Bilice, ali su nedavno, odlukom Općinskog vijeća izašli bez da su ot ome obavijestili vodstvo FLAG -a Lanterna.Budući da je riječ o partnerstvu gospodarskog, javnog i civilnog sektora pa su okupili i četiri udruge, među kojima su i sportska ribolovna društva, a drugu polovicu članstva čini gospodarstvo, predstavnici ribarstva i marikulture.
FLAG Lanterna nastao je po uzoru na FLAG Galeb sa sjedištem u Tribunju, a na inicijativu poduzetnika u ribarstvu i ribara Ante Skelina koji je surađivao s “Galebom” te je odavno shvatio da za ribarstvo i marikulturu ima itekako novca, ali su se propuštale prilike da se to iskoristi. On je predsjednik FLAG -a “Lanterna”

„Drago mi je što smo konačno u prilici provesti projekte koje smo planirali. Šibenik je imao priliku za to i prije devet godina, ali nadležni Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove je to, iz meni nepoznatih razloga odbio, tako da smo izgubili cijeli jedan ciklus. S ovim bespovratnim sredstvima koje smo dobili možemo puno toga napraviti od modernizacije ribarskih plovila, nabave ledomata, hladnjaka, uspostaviti kvalitetniju suradnju između ribara i ugostitelja, napraviti novu modernu ribarnicu u Šibeniku koja j nasušna potreba, ali i raditi na zaštiti ribarske baštine, provoditi edukacije, te povezivati proizvođače hrane u našoj lokalnoj zajednici”, ističe on.


Zadnji korak koji moraju proći da bi im se dobiveni novac plasirao je da Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva prihvati njihov Pravilnik i to bi se uskoro trebalo dogoditi. No već su počeli sondirati teren i tražiti partnere za ulaganje novca kojim raspolažu. U ožujku prošle godine sudjelovali su u organizaciji uspješne konferencije “Lanci održivosti”  koja je održana u Trokutu.

“Bili smo u Općoj bolnici Šibenik i predložili im da obnovimo njihovu kuhinju uz uvjet da oni pojačaju riblje obroke za pacijente te ribu nabavljaju od naših ribara. Rukovodstvo bolnice je to objeručke prihvatilo. Možemo i urediti dječje igralište s morskim motivima ispred Odjela pedijatrije Bili smo i na razgovoru kod direktorice DV Smilje Gorane Ban- Rakić i dogovorili da bismo mogli urediti dječje igralište u njihova dva vrtića, ali to je tek početak. Čeka me obilazak svih lokalnih samouprava koje su naše članice da vidimo što njima treba, a uklapa se u našu Strategiju. To su samo prvi dogovori, a sve projekte u koje ćemo uložiti novac mora prihvatili naša Skupština”, objašnjava Marina Tolić.
Ante Skelin dodaje i da su počeli razgovarati s gradskom upravom u Šibeniku oko nove ribarnice koju bi oni izgradili i potpuno opremili, a Grad mora samo odrediti lokaciju.

On već od prije ima i ideju gradnje i uređenja modernog objekta iznad Gata Vrulje u kojem bi se plasirali ne samo lokalni poljoprivredi i ribarski proizvodi nego i autohtoni proizvodi iz cijele Hrvatske koja bi bila zanimljiva i lokalnom stanovništvu i turistima. Time bi se unaprijedilo hrvatsko gospodarstvo i poslovanje OPG -ova, ali za sada se u tom smjeru na razini Šibenika i Županije ništa ne pomiče.
FLAG “Lanterna” ima i svoj poslovni prostor u iNavis centru a osim što rade na provedbi svojih projekata spremni su pružiti i svu logističku potporu svojim članovima ribarima kod izrade dokumentacije za njihove aktivnosti. Ističu kako bez pomoći i razumijevanja nekih pojedinaca ne bi se uspjeli ustrojiti i stvorit uvjete za provođenje planiranih aktivnosti, a to su Ante Sladoljev koje im je savjetima puno pomogao, Petar Mišura, pročelnik za gospodarstvo i EU fondove Grada Šibenika koji im je u početku pružio veliku potporu,  Ana Štefan, voditeljica , Marina Torića koja je od početka volontirala uz puni angažman te Diana Mudrinić, direktorica Inovacijskog centra “Trokut” u sklopu kojeg je iNavis centra koja je odmah podržala njihovu namjeru da tu unajme prostor za rad.

 

Iz kategorije: Vijesti