Datum objave: 23. Siječanj 2024

Šibenska biskupija objavila video prikaz izuzetno lijepih i umjetnički oblikovanih korskih sjedala u crkvi sv. Frane koja nisu vidljiva javnosti.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska biskupija objavila meditativni video prikaz umjetnički oblikovanih, izuzetno lijepih i vrijednih korskih sjedala u crkvi sv. Frane koja nisu vidljiva javnosti jer se nalaze iza glavnog oltara.
Korska sjedala u crkvi svetog Frane u Šibeniku napravljena su 1910. godine, a njihovu izradu potaknuo je fra Jozo Milošević, tadašnji gvardijana šibenskog samostana svetog Frane. On je želio da se taj prostor produži, da dobije gotičku biforu i da se uredi molitveni prostor za fratre. To je učinjeno prema ugovoru sa slovenskim drvorezbarom Konradom Skaze koji je imao svoju radionicu u Južnom Tirolu u St. Ulrichu. Posao je dogotovljen i novi kor postavljen je 1910. godine.

Skladno izrezbareni kor ima 15 sjedala, a iznad njih su postavljeni izrezbareni drveni reljefi visine 48 centimetara, koji prikazuju 15 franjevačkih i hrvatskih svetaca i blaženika. Fra Jozo Milošević pomno je probrao i poredao svece i blaženike. U sredini je Propelo s Isusom na križu koga grli i prihvaća Sv. Frane. Lijevo od križa su reljefni likovi franjevačkih svetaca i naših hrvatskih franjevačkih blaženika: sv. Bonaventura, sv. Josip Kupertinski, bl.Ivan Duns Skot, bl. Adam Kotorski, bl. Mihovil Creski, bl. Toma Gavrović, Bl. Cvitan, navodni utemeljitelj šibenskog samostana, koji u ruci drži maketu crkve i samostana. Na desnoj strani su: Sv. Ante Padovanski, sv. Bernardin Sijenski, bl. Bonaventura od Potenze, bl. Toma Osorski, bl. Andrija Bribirski, bl. Ivan Trogiranin, sv. Nikola Tavelić.

Video

Iz kategorije: Vijesti