Datum objave: 22. Siječanj 2024

POČEO BIJELI ŠTRAJK / Sudci od danas riješavaju samo hitne slučajeve, štrajku se priključili i državni odvjetnici

Diana Ferić
Diana Ferić

Najavljeni bijeli štrajk sudaca počeo je danas, 22. siječnja i trajat će do 2. veljače. Pridružili su im se i državni odvjetnici.

Suci očekuju da se premijer Andrej Plenković do tada javi i da odrade sastanak koji je trebao biti održan 15. siječnja. 

"Konkretni prijedlog oko rješavanja cjelovitog zakona koji nam je obećan da će biti gotov do 1. siječnja, što se nije dogodilo. Mi očekujemo da taj zakon krene u proceduru i to će nas zadovoljiti, da ispune svoje obećanje. Ako ste vi obećali da će to biti do kraja godine, znači da su rokovi probijeni. I ne vjerujemo više ništa dok zakon ne krene u proceduru", rekla je sutkinja Vesna Horvath iz Udruge hrvatskih sudaca  za N1.

 

Horvath je opisala kako će izgledati najavljeno provođenje mjera upozorenja od 22. siječnja.

"Neće se ni u čemu postupati osim u hitnim slučajevima, svaki sudac će u svom spisu odlučiti koji je to hitan slučaj koji će se provesti unatoč mjerama upozorenja.

U drugom stupnju se neće održavati sjednice koje su se u svibanjskim mjerama održavale. Moramo ići s jačim mjerama jer nam nisu dali drugi izbor. Bila sam optimistična, ali sada sam razočarana. Svi suci su jako razočarani kako nas je izvršna vlast izigrala", kazala je Horvath za N1.

Članovi Udruge hrvatskih sudaca su štrajkali i u svibnju prošle godine. Tada su suci dolazili na posao, ali su odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima osim u hitnim slučajevima. U drugostupanjskim postupcima su održavali sjednice vijeća, ali nisu otpremali odluke.

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: