Datum objave: 21. Siječanj 2024

REZULTATI DRŽAVNE MATURE / Šibenski maturanti nisu baš briljirali na ispitima iz Hrvatskog i Matematike, ali su odlični u Engleskom jeziku

Diana Ferić
Diana Ferić

Maturanti Grada Zagreba i Međimurske županije, prema prosječnim ocjenama ostvarenima na obje razine obveznih predmeta državne mature (Hrvatski i Engleski jezik te Matematika), bili su najuspješniji na lanjskoj državnoj maturi, odnosno u nastavnoj 2022./2023. godini. Ali, vrlo dobri bili su i dalmatinski maturanti, a sve četiri dalmatinske županije prema ostvarenom uspjehu maturanata plasirale su se među prvih deset u državi pa tako i Šibensko – kninska. Najbolji uspjeh u Dalmaciji ostvarili su maturanti Splitsko-dalmatinske županije, koji su se prema ukupnom uspjehu plasirali na treće mjesto, što je veliki skok u odnosu na generaciju ranije koja je bila šesta.

Slijede maturanti iz Dubrovačko-neretvanske županije na petom mjestu, Zadarska je županija sedma, a Šibensko-kninska deseta. Najlošiji prosječan uspjeh na maturi ostvarili su srednjoškolci završnih razreda iz Ličko-senjske županije.

Šibenski maturanata nema među najbolje plasiranima u Hrvatskom jeziku i Matematici A razine, ali su osmi u državi po znanju Engleskog jezika.

 

"Tradicija" se nastavlja kada je u pitanju nesrazmjer zaključnih ocjena završnih razreda osnovne i srednje škole iz ovih predmeta s ocjenama istih učenika ostvarenima na državnoj maturi. Na primjer, učenici koji su bili maturanti 2022./2023. nastavne godine iz Hrvatskog su jezika na kraju osmog razreda osnovne škole imali prosječnu ocjenu 4,19 (četvorka), na kraju četvrtog razreda srednje škole 3,61, da bi na ispitu iz istog predmeta na državnoj maturi pali na prosječnih 3,10. Još su gori odnosi kada su u pitanju učenici koji su na državnoj maturi pisali nižu, B razinu Matematike. Prosječna zaključna ocjena iz tog predmeta svih prošlogodišnjih maturanata bila je na kraju osmog razreda 3,89 (četvorka), na kraju srednje škole pala je na 3,20, da bi na ispitima B razine državne mature pala još više, na dvojku (2,27).

To su pokazali ažurirani podaci prošlogodišnje državne mature koje je u srijedu objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) u aplikaciji, odnosno bazi podataka ŠeR (Školski e-Rudnik), kako piše Slobodna Dalmacija.

Dalmatinske srednje škole u kojima se ‘u dlaku‘ poklapaju zaključne prosječne ocjene učenika iz Engleskog jezika na kraju srednje škole i na ispitima državne mature su Gimnazija "Antuna Vrančića" iz Šibenika (prosjek ocjena i na maturi i u školi 4,15) te Srednja škola "Bol" iz Bola na Braču (oba prosjeka 3,71).

Iz kategorije: Vijesti