Datum objave: 16. Siječanj 2024

ČELNICI ŠIBENSKOM DOMOVINSKOG POKRETA / Šibenski mega projekti su "prodavanje magle" u super izbornoj godini!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ive Ćaleta-Car, predsjednik Domovinskog pokreta za Šibensko-kninsku županiju i Mario Kovač, vijećnik DP-a u šibenskom Gradskom vijeću sazvali su danas konferenciju za novinare kako bi, kazali su, građanima demistificirali šibenske mega projekte u super izbornoj godini.

Osjećamo dužnost da građanima Šibenika i cijele županije demistificiramo određene teme i ukažemo na apsurdnosti koje su nusprodukt HDZ-ove PR mašinerije, a koja ovih dana funkcionira na principu 'bubne i ostane živ'. Posebno me razveselila vijest da će se na Konjevratima graditi staza za Formulu 1, valjda blizu aerodroma na Pokrovniku. Tako da i mi u DP-u moramo obećati izgradnju svemirskog centra poput onog u Houstonu negdje na Pakovom Selu. Šalu na stranu, ali građani moraju shvatiti da su ti projekti o kojima gradska uprava govori nekoliko desetaka godina udaljeni od realizacije, ako se uopće realiziraju. Svejedno, euri koji se ulupaju u te projekte sigurno neće biti proporcionalni rastu standarda građana. Sve je to samo PR. Između svakog popisa stanovništva izgubimo deset posto stanovnika, a i proizvodnja nam je svedena na jako niske grane. Umjesto da se rješavaju ti gorući problemi, od grada zapravo radimo lunapark za strane turiste”, rekao je Ive Ćaleta-Car.

Mario Kovač smatra da je to „samo mahanje u  izbornoj godini ne bi li se obmanula javnost navodnim velikim budućim projektima”.

Kad Burić govori o svemu tome, građanin može pomisliti kao da su ti projekti negdje iza ugla. Pokušava se zavarati javnost tim velikim, čak bi rekao i 'Munchausenovskim' obećanjima koja očito nailaze na plodno tlo kod jednog dijela biračke populacije. Posebno mi je zanimljiv mega projekta Valis Solarisa na Podima koji bi trebao vrijediti oko milijardu eura ulaganja i zaposliti 5000 ljudi. Već odavno u DP-u govorimo da je potrebno reindustrijalizirati Šibenik, pogotovo s ekološki prihvatljivim rješenjima. Ako pogledate hodogram realizacije projekata firme Valis Solaris ispada da bi u najboljem slučaju taj projekt mogao biti realiziran za 6 godina i dva mjeseca. Uz našu birokraciju još i duže. Što se tiče izvjesnosti tog pogona na Podima, dovoljno je provjeriti reference investitora. Prije dvije godine ta tvrtka imala je promet od oko 11 eura i gubitak od preko 90 tisuća eura. Sve to skupa s tri zaposlenika koji su imali ispodprosječnu plaću. Takav investitor obećava milijarde eura i tisuće radnih mjesta. U javnosti se govori da je ta tvrtka osnovana baš radi ovakvih namjena. Međutim, isti investitor se pojavio 2012. godine s tri slične investicije, doduše manjih gabarita, na području Splitsko-dalmatinske županije na lokacijama Vučevica, Kukuzovac i Zmijavci. Od toga nije bilo ništa. Također u Drnišu 2015. godine isti investitor sklapa s Gradom Drnišem sličan ugovor kao i ovaj s Gradom Šibenikom. Ni od toga nije bilo ništa. Svakog realnog promatrača sve bi to skupa trebalo uzdrmati oko investicije na Podima”, istaknuo je Kovač.

Upozorio je i kako su obveze Grada Šibenika u tom projektu ogromne, poput gradnje željeznice do Poda i prilagođavanja područja Luke Šibenik, iako je Luka pod turskom koncesijom, a obveze investitora su poprilično oskudne. Čak mu je dopušteno da raskine ugovor ako mu se projekt učini skupljim nego što je to planirano.

DP -ovci se pitaju i tko će u tim pogonima raditi.

Ako se ispostavi da smo stvarno zloguke sove, kakvim nas naziv gradonačelnik, i da se sve to na Podima realizira, pitanje je tko će tamo raditi. Većina velikih fotonaponskih tvrtki u svijetu , čak 16 od 20, je kineskih. Sve se to svodi na zapošljavanje jeftine radne snage. Dakle, i investitor na Podima morat će dovoditi što jeftiniju radnu snagu. Po iskustvima zapadnoeuropskih zemalja koje su 2015. nekritično uvozile jeftiniju radnu snagu, dogodilo im se da su je uvozili radnu iz radikalno islamiziranih zemalja i izložili se strahovitim sigurnosnim rizicima. Vidjeli smo to nedavno u Švedskoj i Francuskoj. Na HRT-u drugi čovjek Hrvatske policije i načelnik Uprave za granice, Zoran Ničeno, sugerirao je vlastima da definiraju krug zemalja iz kojih bi hrvatski poslodavci mogli uvoziti radnu snagu, a da sutra ne dođe do sigurnosnog rizika za naše građane”, zaključio je Mario Kovač.

Iz kategorije: Vijesti