Datum objave: 15. Siječanj 2024

TRIBINA / U utorak u Medicinskoj školi u Šibeniku doznajte sve o prevenciji raka grlića maternice

Diana Ferić
Diana Ferić

Tribinu pod nazivom "Prevencija raka vrata maternice" organizira Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije u suradnji sa Općom bolnicom Šibensko-kninske županije, Ligom protiv raka Šibensko-kninske županije i Medicinskom školom iz Šibenika povodom mjeseca svjesnosti o raku vrata maternice  16. siječnja 2024. u 18,30 sati predvorju Medicinske škole u Šibeniku.

Nakon uvodne riječi predsjednice Lige protiv raka Šibensko-kninske županije dr. Med. Danći Mihovilčević, .Vedran Grubišić- Čabo, dr.med., spec.ginekologije i opstetricije, uži spec. ginekološke onkologije govorit će o tome što je novo u praćenju i liječenju preinvazivnih promjena vrata maternice povezanih sa HPV infekcijom,a Suzi Vatavuk,dr.med., spec.epidemiologij o prevencija raka vrata maternice,

Svjetska zdravstvena organizacija je Smjernice za prevenciju raka vrata maternice proglasila dijelom plana održivog razvoja Ujedinjenih naroda za zdravlje (Cilj 3) i rodnu ravnopravnost (Cilj 5).

Ispunjavanje ciljeva iz plana do 2030. stavit će sve zemlje na put prema cilju eliminacije raka vrata maternice kao javnozdravstvenog problema, cijepljenjem protiv HPV inekcije 90% djevojčica do njihove 15. godine, sudjelovanjem 70% žena u organiziranom probiru na promjene povezane sa mogućim nastankom raka vrata maternice i sam rak vrata maternice, te liječenjem 90% oboljelih od raka vrata maternice ( i 90% svih koje imaju promjene povezane sa mogućim nastankom raka vrata maternice).

Unatoč padu stope novoobolijevanja i umiranja od raka vrata maternice posljednjih godina u Hrvatskoj i na području Šibensko-kninske županije, u Hrvatskoj gotovo svaki dan oboli, a svaki treći dan umre jedna žena, a na području naše županije svaka dva mjeseca jedna žena oboli, a svaka 2 i po mjeseca umre od te dijagnoze.

 

Iz kategorije: Vijesti