Datum objave: 11. Siječanj 2024

NAHVALILI SE / Doček nove 2024. u Šibenik privukao više turista nego lani, a potrošnja je u prosincu porasla za 33 posto

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Željko Burić primio je danas organizatore i suradnike ovogodišnje Adventure Šibenik, predstavnike Javne ustanove „Tvrđava kulture“ i Turističke zajednice grada Šibenika, gradskih komunalnih poduzeća i Nacionalnog parka Krka. Primanje je bila prilika za zahvalu na uspješnoj suradnji i organizaciji brojnih blagdanskih programa i događanja koji su upriličeni tijekom mjeseca prosinca u Šibeniku pod motom „GREENtanje u Parku“, priopćeno je iz gradske uprave.

Iza nas je organizacija osme, po mnogima, omiljene gradske manifestacije. Kada pogledamo unatrag, možemo kazati kako je Šibenik upravo zahvaljujući Adventuri i bogatom te raznovrsnom programu održao živost i u hladnijem dijelu godine. Kvalitetnim i atraktivnim programima i obalni gradovi su pokazali da imaju što ponuditi i time su produžili turističke aktivnosti i na zimske mjesece. Usudio bih se reći da je Šibenik u 2023. godini intenzivno „živio“ od ožujka do kraja prosinca, a raduje i činjenica da gradske aktivnosti prate ugostitelji i iznajmljivači“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Šibenik je ponovno bio jedna od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji doček s višednevnim programom na dvije gradske pozornice u sklopu 321 FESTA koji su predvodili Parov Stelar i Stereo MS‘s! Posljednja dva dana 2023. godine na trgu ispred UNESCOve katedrale sv. Jakova plesalo je oko četiri tisuće ljudi!

Šibenik je u razdoblju od 29. do 31. prosinca prošle godine posjetilo ukupno 6 posto više gostiju nego u istom razdoblju 2022. godine, dok je stranaca lani u Krešimirovom gradu bilo 14,3 posto više nego preklani. Prema podacima sustava e-Visitor, gotovi svi gosti boravili su u Šibeniku najmanje dvije noći. Noćenja je u usporedbi s 2022. godinom tijekom zadnja tri dana 2023. godine bilo 11 posto više. Stranih noćenja zabilježeno je 13 posto, a domaćih 10,3 više nego pretprošle godine.

Najviše gostiju Šibenik je posjetilo 30. prosinca kada je ispred katedrale sv. Jakova nastupao austrijski DJ Parov Stelar. U odnosu na godinu ranije, tog dana Šibenik bilježi 20 posto više gostiju te porast broja noćenja od 23 posto. Gledajući cijeli prosinac, Šibenik bilježi 22,8 posto više dolazaka u 2023. nego u 2022. godini te porast broja noćenja od 18,6 posto. Imali smo kontinuitet od ljeta, sjajnu posezonu i odličan prosinac tako da zaista možemo biti zadovoljni“, istaknuo je direktor šibenskog TZ-a Dino Karađole.

Prema podacima Porezne uprave, tijekom prosinca 2023. godine u Šibeniku izdano je 14% više računa, odnosno potrošnja je za 33% veća u odnosu na godinu ranije. Naime, tijekom prosinca 2023. godine izdano je 529.124 računa, a iznos računa iznosio je 4.532.993,37 eura, dok je u razdoblju od 01.prosinca do 31.prosinca 2022. godine ukupan broj fiskaliziranih računa bio 463.571 računa, a iznos računa iznosio je 3.414.645,71 eura.

Ukupno je na Adventuri i 321 FESTU održano 47 glazbenih programa. Kreativni dječji program Adventurica prvi je put održan u Kući umjetnosti Arsen, a pod novim imenom Arsenturica održano je preko 40 edukativnih, zabavnih i kreativnih programa za djecu. Zahvaljujem svima na suradnji i potpori, a osobito našim donatorima i sponzorima“, poručila je ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić.

Prvi put je u sklopu Adventure održana utrka Adventura RUN na kojoj je trčalo preko 100 natjecatelja, dok je osmu godinu zaredom održano omiljeno gastro natjecanje Fritulada, na kojoj se u pripremanju fritula natjecalo 11 ekipa. Nagrađeni su najljepše uređeni gradski izlozi u sklopu natječaja Božićni medenjak, a na 11 kućica na Poljani u sklopu Sajmića mogli su se kupiti originalni pokloni od domaćih poduzetnika. Prvog dana ove godine na stotine lampiona obasjalo je nebo nad Šibenikom, a prihod od prodaje išao je udruzi Izvor ljubavi kojima je uplaćeno ukupno 4.200 eura.

Nakon prošlogodišnjeg impozantnog gramofona u središtu Perivoja Roberta Visianija, tim kreativaca okupljen u Kolektiv 4b ove zaslužan je za impresivnu instalaciju ‘Dvorana, lopta, stolice’ posvećenu košarkaškom velikanu Draženu Petroviću u obljetnici 60 godina od njegova rođenja. Ispred stiliziranog kipa dječaka s loptom i velike staklene četvorke ispunjene košarkaškim loptama, tek rijetki nisu zastali. Na instalaciji je radilo više od 35 kreativaca iz raznih udruga i tvrtki!

Vitićevim morem, klizalištem na glavnom gradskom trgu koje je bilo otvoreno duže od mjesec dana klizale su tisuće djeca, a kao i do sada, jutarnji su klizački termini bili besplatni svim šibenskim osnovnoškolcima. Svakako treba napomenuti kako je Adventura i ove godine imala zeleni predznak kao jedini plastic free adventski sajam u Hrvatskoj.

 

Iz kategorije: Vijesti