Datum objave: 11. Siječanj 2024

Papa Franjo poziva marksiste i kršćane da se zajedno bore protiv nezakonitosti, korupcije i zloporabe vlasti

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Papa Franjo je na općoj audijencije primio predstavnike projekta Dialop Transversal dialogue, inicijative socijalista i kršćana za zajedničku etiku. Potaknuo ih je graditi bolju budućnost za svijet podijeljen ratovima i polarizacijom i obratite pozornost na siromašne, migrante, nezaposlene, beskućnike: one koje su diktature iz prošlosti ubijale, a kultura odbacivanja danas odbija.
-Siromašni, nezaposleni, beskućnici, imigranti, izrabljivani i svi koje su diktature iz prošlosti ubijale, a sadašnja kultura odbacivanja pretvara u otpad; razina civilizacije društva mjeri se postupanjem prema njima – kazao je Papa Franjo i ponovno istaknuo hitnu potrebnu suzbijanja trostrukoga zla korupcije, zloporabe vlasti i nezakonitosti u politici, kao i u društvu.
-Transversal dialogue je o projekt dijaloga između socijalista/marksista i kršćana u svrhu oblikovanja zajedničke društvene etike za Europu koja je u potrazi za identitetom, u čijem je središtu integralna ekologija između socijalnoga nauka Crkve i marksističke društvene kritike.
Svijeta je danas podijeljen ratovima i polarizacijama, a s druge strane je poticaj da se gleda u budućnost i pokuša zamisliti bolji svijet:
-Mi Argentinci kažemo: no te arrugues, izraz koji znači nemoj se povući. To je poticaj koji upućujem i vama: nemojte se povući, nemojte odustati, nemojte prestati sanjati bolji svijet. U mašti se, naime, susreću inteligencija, intuicija, iskustvo i povijesno pamćenje kako bi stvarali, odvažili se i riskirali – istaknuo je Papa, podsjećajući koliko su puta, tijekom stoljeća, upravo veliki snovi o slobodi i jednakosti, dostojanstvu i bratstvu, ogledalo Božjega sna, potaknuli prekretnice i napredak. U toj perspektivi, tri su stava potrebna da se nastavili takvo zauzimanje: hrabrost za razbijanje shema, pozornost prema slabima i promicanje zakonitosti. Imati hrabrosti razbiti sheme znači otvoriti se, u dijalogu, novim putovima. U vremenu obilježenom na različitim razinama sukobima i podjelama, nemojmo izgubiti iz vida ono što se još može učiniti kako bismo promijenili smjer. Nasuprot krutim pristupima koji razdvajaju, njegujmo razgovor i slušanje otvorena srca, ne isključujući nikoga, na političkoj, društvenoj i vjerskoj razini, kako bi prinos sviju, u njegovoj konkretnoj posebnosti, bio pozitivno prihvaćen u procesima promjene za koju je vezana naša budućnost – napomenuo je papa Franjo i naglasio važnost suprotstavljanja zlu korupcije, zloporabe vlasti i nezakonitosti:
-Samo se u poštenjem, naime, mogu uspostaviti zdravi odnosi i može se surađivati povjerenjem i učinkovitošću u izgradnji bolje budućnosti.

Izvor: Vatican News

Iz kategorije: Vijesti