Datum objave: 02. Siječanj 2024

NIJE LAKO, ALI VALJA RAZMISLITI/Promjena posla nikad nije jednostavna odluka, no postoji nekoliko faktora koji vas na to izazivaju i potiču

Diana Ferić
Diana Ferić

Kako znati da je pravi trenutak za promjenu radnog mjesta?

Promjena posla nikad nije jednostavna odluka, no postoji nekoliko faktora koji jasno govore da je vrijeme za novi izazov u vašoj karijeri.

Svi mi pokušavamo pronaći radno mjesto na kojem ćemo imati zadovoljavajuća mjesečna primanja. Važno nam je i poslovno okruženje, u kojem u idealnom slučaju nema previše stresa, a naši nadređeni i podređeni imaju ugodnu osobnost.

Takva radna mjesta u Hrvatskoj definitivno postoje, no prevladavaju ipak sasvim drukčija, na kojima zarađujete malo, a razina mentalnog pritiska je gotovo nepodnošljiva. Ako ste baš vi zaglavili na takvoj poziciji, tada je bitno uvijek imati oči otvorene i razmišljati je li pravi trenutak za promjenu radnog mjesta.

Istina je, promjena posla mnogima je još stresnija nego rad na lošem radnom mjestu. No, postoje neki znakovi koji vam jasno govore da je vrijeme potražiti sreću negdje drugdje. Mi ćemo ih ovdje ukratko predstaviti.

Već dugo se niste pomakli s mrtve točke

Ako već godinama niste dobili niti promaknuće niti povišicu, tada dobro razmislite o vašoj budućnosti u tvrtki za koju radite. Pogledajte dobro prema godinama koje dolaze i zapitajte se čeka li vas išta bolje od onog što ste već doživjeli u trenutnom poslovnom okruženju.

Nema sumnje, jednom kad zapnete i ne možete se pomaknuti s mrtve točke, vrijeme je da osmislite plan kako promijeniti radnu sredinu. To je trenutak kada valja vašem životopisu dodati vrijedne vještine, kako biste bili što konkurentniji na tržištu rada.

Nemojte žuriti s davanjem otkaza, već si dajte vremena za odlazak iz tvrtke. No, nemojte ni previše odugovlačiti, jer može vam se dogoditi da na kraju jednostavno dignete ruke od sebe i odlučite ostati na lošem radnom mjestu sve do mirovine.

Vlada potražnja za vašim uslugama

Bilo da ste IT stručnjak ili se bavite nekim drugim poslom koji je trenutno tražen na tržištu, interes za vama svakako može biti poticaj da promijenite radno mjesto.

Naravno da nećete ići u drugu tvrtku samo zato što vam nedostaje adrenalina i uzbuđenja pa želite pod svaku cijenu promijeniti radnu sredinu. No, istina je da se nalazite u odličnoj pregovaračkoj situaciji. Ako vas želi više različitih kompanija, to znači da vi diktirate za koliku plaću ćete raditi.

Zbog toga je velika potražnja za vašim uslugama uvijek odlična vijest. To je vaša prilika da se izborite za onakve radne uvjete kakve smatrate da zaslužujete. Drugim riječima, nemojte se ustručavati od pokušaja izvlačenja financijske koristi u trenutku kad postoji velika potreba na tržištu za vještinama koje posjedujete.

Gospodarska situacija je povoljna

Nema sumnje, čak i ako vaše poslovne vještine trenutno ne kotiraju dobro na tržištu rada, to svejedno ne znači da morate odustati od promjene radnog mjesta.

Istina je, u obzir trebate uzeti i općenito stanje u gospodarstvu u našoj zemlji. Ako je povoljno i vlada niska stopa nezaposlenosti, to znači da vam čak ni naprasni odlazak s radnog mjesta neće pretjerano naštetiti. Naime, tada postoji na tržištu potreba za radnicima u različitim strukama, uključujući i one od koji se niti ne očekuje neko posebno radno iskustvo. To vam daje šansu da nešto radite i zarađujete, čak i ako u vašoj struci trenutno nema mogućnosti pronalaska dostojanstvenog poslovnog angažmana.

Povoljna gospodarska situacija u zemlji daje vam i priliku da se prekvalificirate. Da, to je još jedna opcija koju imate ako ste nezadovoljni svojim trenutnim poslom. Prekvalifikacija vas može gurnuti u neku puno perspektivniju djelatnost, što će vam dati veći manevarski prostor na tržištu rada u budućnosti.

U svakom slučaju, odluka o promjeni radnog mjesta ovisi o vašim vještinama i uvjetima koje imate trenutno na poslu. Svakako će na nju utjecati trenutna potražnja za vašim uslugama, kao i općenita gospodarska situacija u Hrvatskoj. Sve to uzmite u obzir prije nego se odlučite rastati od trenutnog poslodavca i budite oprezni. No, nemojte se niti bojati novih izazova, jer sve je bolje od dizanja ruku od sebe i pristajanja na nezadovoljavajući angažman.

Iz kategorije: Vijesti