Datum objave: 15. Prosinac 2023

ŽUPANIJSKI DAN TURIZMA / Dodjeljene nagrade "Zlatna boula" za doprinos razvoju turizma te zaštitu i promociju lokalne baštine

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dan turizma Šibensko – kninske županije obilježen je svečano danas u zgradi šibenskog kazališta uz dodjelu tradicionalnih Zlatnih boula za doprinos razvoju turizma te očuvanja lokalne baštine. 

U uvodnom dijelu o turizmu Šibensko – kninske županije i rezultatima postignutim u ovoj godini govorili su Krešimir Šakić, direktor TZ Šibensko – kninske županije i Marko Jelić, šibensko – kninski župan i predsjednik te turističke zajednice. 
„ Šibensko – kninska županija je nejindustijaliziranija u Dalmaciji i to nam daje sigurnost. Turizam čini 25 posto prihoda gospodarstva. Područje Šibensko – kninske županije posjećuju ljudi kroz cijelu povijest, recimo pisac jer  prvog hrvatskog romana „Planine” Petar  Zoranić ili Alberto Fortis jer imamo prirode  ljepote i bogatu povijesnu i kulturnu baštinu. Zbog toga  nam dolaze i moderni turisti. Moramo biti zadovoljni time što smo ove godine imali manji broj turista, a više smo zaradili jer nije nam cilj masovni turizam. On stvara veliki pritisak na infrastrukturu. Nama trebaju gosti koji su spremni potrošiti svoj novac, a mi im zauzvrat moramo za to pružiti prave doživljaje”, kazao je župan,a potom su on i Krešimir Šakić nagrađenima uručili priznanja „Zlatna boula”, a ima ih puno.

Nagrade se dodjeljuju pojedincu ili skupini za izuzetan doprinos na području marketinških aktivnosti u turizmu županije, posebno na području unaprjeđenja proizvoda i području turističke promocije za aktivnosti, proizvode i projekte s područja županije.  Nagrade se dodjeljuju jednom godišnje s ciljem i u funkciji motiviranja privatnog i javnog turističkog sektora za poboljšanje kvalitete promocije destinacije i poticanje uvođenja inovacija, poticanje kreiranja i razvoja novih proizvoda i turističke promocije te priznavanja uloženih napora od strane sudionika u promociji županije kroz prikaz najboljih dostignuća u turizmu.

Ove godine su dodijeljena priznanja u 28 kategorija, od destinacija, turističkih dionika u različitim segmentima ( smještaj, ugostiteljstvo, agencije ) do manifestacija i udruga koji na direktan ili indirektan način upotpunjuju turističku ponudu i doživljaj.
 
Grad Šibenik dobio je to priznanje za razvoj inovativnog urbanog turizma, Skradin za autentičnost destinacije, a Grad Vodice za destinaciju godine.  Šibenski hotel Armerun nagrađen je kao najbolji heritage hotel, a marina Frapa kao najbolja marina. Otok Obonjan je dobio priznanje kao najbolja glamping destinacija, a Jezera Lovišća kao najbolji kamp. Ante Serdarov iz Vodica nagrađen je za 40 godina rada u turizmu, u obiteljskom smještaju koji je popunjen 9 mjeseci u godini. Mladi chef Mate Sučić koji je u djedovoj staji u Unešiću otvorio konobu Kampanel nagrađen je za gastronomiju kao i restoran Fabro iz Murtera. Bistro Strikomans iz Vodica dobio je "Zlatnu boulu" za autentičnu gastro ponudu.  Udruga „Betinska gajeta” dobila je „Zlatnu boulu” za zaštitu i promociju betinske drvene brodogradnje. Udruga „Krč” iz Primoštena nagrađena je za promicanje primoštenskih običaja i cjelokupne baštine primoštenskog kraja, a nagrada  za promicanje kulturne baštine ove godine je pripala Kninskoj tvrđavi odnosnu Muzeju grada Knina. Festival drniškog merlota nagrađena je za promicanje enobaštine, a obitelj  Živković iz Zečeva i njihov OPG „Laurenta” za proizvode od masline.Tribunjska ribarska noć dobila je priznanje za promicanje maritimne baštine, a Jadrija, Tisno i Zlarin za 100 godina razvoja turizma.  Florijan Žižić dobio „Zlatnu boulu” dobio je za svoje bajkovito selo „Štrumpfograd” u Rupama, a Hrvoje Jelković, vlasnik Azimuta za projekt "Kolektiv 4b". Centar koralja Zlarin nagrađen je za njegovanje koraljarske tradicije na inovativan način, a Posjetiteljski centar u kanalu svetog Ante je turistička atrakcija godine.
Šibenik Outdoor advent, Antonije Viljac nagrađen je za razvoj avanturističkog turizma , Vina Ante Sladić za vinski turizam, a kao najbolji turistički vodič „Zlatnu boulu” je dobila Zvonimira Krvavica. 
Iz kategorije: Vijesti