Datum objave: 15. Prosinac 2023

GRADSKO VIJEĆE ODLUČILO / Ako se na šibenskim plažama kupate ili sunčate u monokiniju platit ćete 1 300 eura kazne, psi dopušteni samo na plaži u Bilicama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izvijestili smo već da su na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika prihvaćena dva dokumenta koja bi trebala biti ključna za razvoj Šibenika – tekst Međunarodnog natječaja za izbor razvojnog partnera na Batiželama i Sporazum o prodaju zemljišta na Podima tvrtki Vallis Solaris koja bi tamo razvijala industriju fotonaponskih čelija.

Ali na toj maratonskoj sjednici prihvaćeno je još četrdesetak točaka dnevnog reda uz ostalo i Proračuna za 2024. godinu, ali i neke odluke koje bi mogle biti zanimljive javnosti, ali su se u tom mega dnevnom redu izgubile, primjerice Odluka o redu na pomorskom dobru. U članaku 9. stoji, da ako se kupate bez dijela kupaćeg kostima, u pravilu to znači bez gornjeg dijela ženskog kupaćeg kostima dobijete kaznu od 1300 eura. Pse možete dovesti na samo jednu plažu i to onu u Bilicima, a bez 1300 eura može ostati, ako ste psa doveli na išta što se može nazvati plažom. U Šibeniku, inače, ima preko 6000 čipiranih pasa.To će kontorlirati pomorski redari koji se uvode.

Evo i ostalih odluka:

U nastavku sjednice primljeno je na znanje Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Šibenika,  usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2023. godinu,  prihvaćene su  II. Izmjene i dopuna Proračuna Grada Šibenika za 2023. i projekcije za  2024.  i 2025. godinu sa nizom podtočaka te je podržan prijedlog Proračuna Grada Šibenika za 2024. godinu i projekcija za 2025. i  2026. godinu  sa pripadajućim programima.

Gradsko vijeće usvojilo je potom i Strategiju urbanog područja Šibenik za razdoblje 2021.-2027. godine što je bio preduvjet za ishođenje EU sredstava iz ITU mehanizma. Spomenuta Strategija, naime, temeljni je strateški dokument u okviru politike regionalnog razvoja koji služi kao multi-sektorski strateški okvir kojim se planira razvoj urbanog područja kao cjeline unutar jasno definiranog vremenskog razdoblja, odnosno predstavlja preduvjet za korištenje ITU mehanizma za sedmogodišnje razdoblje u skladu s višegodišnjim financijskim okvirom kohezijske politike Europske unije.

Prijedlogom Odluke o porezima Grada Šibenika koju je, u nastavku sjednice, podržalo Gradsko vijeće stopa poreza na potrošnju iznosit će 3 posto, a Gradu će pripasti i porez na kuće za odmor koje će se godišnje plaćati 5 eura po jednom četvornom metru korisne površine kuće za odmor na cijelom području Grada Šibenika.

Prijedlogom Odluke o II. Izmjeni i dopuni Odluke o paušalnom porezu za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu za Grad Šibenik koja se nadalje našla pred gradskim vijećnicima,  visina paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici za kamp i robinzonski smještaj u Šibeniku, Brodarici, Krapnju, Zlarinu, Grebaštici i Žaboriću iznosit će 150 eura. U Dubravi kod Šibenika, Jadrtovcu, Kapriju, Lozovcu, Raslini, Zatonu i Žirju ista pristojba iznosit će 105 eura, dok će u Boraji, Brnjici, Čvrljevu, Danilu, Danilu Birnju, Danilu Kraljice, Donjem Polju, Gorišu, Gradini, Konjevratama, Lepenici, Mravnicama, Perkoviću, Podinama, Radoniću, Sitnom Donjem, Slivnu, Vrpolju i Vrsnome iznositi 75 eura.

Izmjenama Odluke o komunalnoj naknadi usvojeno je mjesečno plaćanje komunalne naknade za stambene nekretnine umjesto dosadašnjeg tromjesečnog plaćanja, sve s ciljem pojednostavljivanja plaćanja te vrste režije. Vijećnici su nadalje prihvatili i izmjenu Odluke o određivanju djelatnosti koje se smatraju komunalnim djelatnostima. Nova Odluka racionalizira poslove koje spadaju u komunalnu djelatnost izuzimajući, uz ostalo,  poslove čišćenja i održavanja prirodnih i uređenih morskih plaža za koje nije utvrđena posebna namjena ili gospodarska namjena te izdana koncesija. S tim u vezi promijenjena je i Odluka o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti, a na sjednici Gradskog vijeća odlučeno je i da se, s obzirom na istek koncesije, provede postupak davanja koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na šibenskom gradskom području.

Usvajanjem Prijedloga Odluke o redu na pomorskom dobru uređeno je i područje korištenja pomorskog dobra, način njegova uređenja, održavanja čistoće i čuvanja površina  te osiguranje nesmetanog prolaska duž pomorskog dobra sukladno novom Zakonu o pomorskom dobru, a također je prihvaćen i  Prijedlog Odluke o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Šibenika.  

Na sjednici imenovano je i Povjerenstvo za zakup poljoprivrednog zemljišta, kao i Povjerenstvo za prodaju poljoprivrednog zemljišta.  

Prijedlog Odluke o izradi Izmjena i dopuna (II.) Urbanističkog plana uređenja naselja Brodarica uvršten je na dnevni red sjednice Gradskog vijeća Šibenika (na kojoj je i usvojen) , između ostalog i zato što je od zadnjih izmjena i dopuna UPU-a prošlo 11 godina pa stanje u prostoru nameće nove mogućnosti izmjene dokumentacije i namjene površina.

U skladu s novom namjenom bit će potrebno definirati uvjete gradnje sadržaja sportsko-rekreacijske namjene kao pratećeg sadržaja Industrijske zone Podi te je, s tim u vezi, prihvaćena Odluka o izradi Izmjena i dopuna (VI) Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Podi te pripadajućih Izmjena i dopuna (VII.) Prostornog urbanističkog plana uređenja Grada Šibenika.  

Na sjednici Gradskog vijeća potporu vijećnika su dobili i prijedlozi odluka o nerazvrstanim cestama, grafičkom prikazu ulica na području Jadrije, ukidanju statusa javnog dobra na katastarskoj čestici broj 3313/8 k.o. Donje Polje, prijenosu prava vlasništva katastarske čestice broj 5251/3 k.o. Šibenik, prihvatu ustupljene nekretnine te o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika.  Usvojena je i Analiza stanja sustava civilne zaštite na području Grada Šibenika za 2023. godinu, kao i  Plan razvoja sustava civilne zaštite Grada Šibenika za 2024. s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje.  

Gradski vijećnici suglasili su se u nastavku današnje sjednice i s Prijedlogom Odluke o donošenju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za Grad Šibenik u 2024. godini te su primili na znanje Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 30. lipnja 2023. Imenovan je i Savjet mladih Grada Šibenika u kojega su ušli Leon Cinotti Georgijevski, Mia Jakelić, Vito Milovanović, Anđela Dujić i Ivan Burić. 

Vijećnici su prihvatili i ponudu ZM-VIKOM d. o. o. za proizvodnju, konstrukcije i montažu za kupnju zemljišne parcele površine oko 83 tisuće četvornih metara u Industrijskoj zoni Podi.

Izvješće o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u 2022. godini u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupaka za izradu i donošenje prostornog plana vijećnici su primili na znanje te su potom prihvaćena Godišnja izvješća o ostvarivanju plana i programa rada Dječjeg vrtića „Šibenska maslina“ i Dječjeg vrtića „Smilje“ za 2022./2023. pedagošku godinu.  

Dnevni red sjednice Gradskog vijeća dopunjen je prijedlozima odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Grada Šibenika, davanju suglasnosti za zaduženje putem financijskog leasinga trgovačkom društvu ZELENI GRAD ŠIBENIK d.o.o. za nabavu specijalnog vozila „samopodizača“ kao i za nabavu specijalnog vozila „navlakača kontejnera“.  Prijedlog Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Šibenika za razdoblje od 2024. do 2028. godine također se našao pred gradskim vijećnicima, kao i  prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Poduzetničke zone Podi. Svi akti su usvojeni.

Iz kategorije: Vijesti