Datum objave: 15. Prosinac 2023

ZNANSTVENI SKUP O GRGI ANTUNCU / Vraćena u javnost bista Sime Matavulja koju je izradio taj šibenski kipar, a koja je početkom 90 - tih uklonjena

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Bista Sime Matavulja, poznatog književnika koju je majstorski izradio šibenski kipar Grga Antunac, a uklonjena iz osnovne škole u Šibeniku koja je prije Domovinskog rata nosila njegovo ime vraćena je u javnost. Ona je dio izložbe radova Grge Antunca koja je postavljena u Muzeju grada Šibenik u sklopu  znanstvenog  skupa koji su u Šibeniku organizirali  Muzej grada Šibenika i Odjel za povijest umjetnost Sveučilišta u Zadru prosinca 14. i 15. prosinca.  

„Majstorski rad Antunca nad majstorom riječi Simom Matavuljom, bistom sačuvanom nakon skidanja pred školom u centru grada početkom 1990-tih. Dobrodošao nazad! Napisao je najljepši opis Šibenika iz krila realistične književnosti. Istovremeno ga je držao dijelom Srbije, kao što ga je Tommaseo iz susjedne uličice vidio u samostalnoj državi Dalmaciji, a Nikolić, pak, čak bez nje u Hrvatskoj do Drine. Velike zablude velikih pera nisu izmijenile njihove majstorske retke”, napisao je tom prigodom dr.sc, Jadran Kale na svom Facebook profilu. 
 
Danas će biti otkrivena spomen ploča Grgu Antuncu na njegovoj rodnoj kući u blizini šibenske tržnice te promovirana monografija o njemu. 
Grga Antunac rođen je 11. ožujka 1906. godine  u Šibeniku. Hrvatski kipar i medaljer.
Obrtnu školu u Splitu pohađao je od 1926. do 1930., a diplomirao na Akademiji u Zagrebu 1932. te nastavio studij na specijalki Ivana Meštrovića.
Tijekom 1932. i 1933. godine boravio je u Parizu proučavajući umjetnine po galerijama zahvaljujući stipendiji Republike Francuske.
Do 1937. godine pomagao je Meštroviću klesanjem reljefa te granitne karijatide za spomenik Neznanom junaku na Avali.
Od 1937. do 1941. godine pomagao je Antunu Augustinčiću pri izradi konjaničkih skulptura i drugih javnih spomenika.
Od 1937. do 1949. godine sudjelovao je na desetak kiparskih natječaja za spomeničku plastiku te izradu kovanog novca.
Izveo je spomenike palim borcima NOB-e u Garešnici (1947. – 1948.) i Salima na Dugom otoku (1949.).
Posljednje djelo su brončane vratnice na bočnom (1968.) i glavnom portalu (1969.) šibenske katedrale s prizorima Novog i Starog zavjeta. 
Godine 1945. imenovan je docentom, a kasnije i profesorom na Akademiji likovnih umjetnosti što je i obavljao do kraja života.
Grga Antunac umro je 15. siječnja 1970. godine u Zagrebu. 
Iz kategorije: Vijesti