Datum objave: 13. Prosinac 2023

MALO JE ZBUNJUJUĆE / Mikro tvrtka s troje zaposlenih, gubitcima i blokadama ulazi u do sada najveću investiciju na Podima, ali i u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Diskrepancija između najava  da tvrtka Vallis Solaris sklapa Sporazum s Gradom Šibenikom o ulaganju i fotonaponsku industriju na Podima, u projekt  u koji bi do 2026. godine treba utrošiti  milijardu eura i podataka o poslovanju te tvrtke privukla je pozornost javnosti. Naime, prema podatcima FINA – e riječ je o tvrtki koja ima sao 3 zaposlena, prihod od  11 eura i  iskazuje neto gubitke, četiri puta su bili u blokadi, a kreće u, kako je najavljeno,  najveće ulaganje na prostoru Industrijske zone Podi, ali i u Hrvatskoj. Istina, osnivači te tvrtke u Hrvatskoj su dvije njemačke tvrtke i to  DRB  Investment i Ares Investment. Tu investiciju navodno zduđno gura gradonačelnik Željko Burić.

Planovi su megalomanski. Ulaganja u energetska polja planirana su u znatno većim iznosima od prvotnih milijardu eura, a njihova dinamika ovisit će također o raspoloživosti lokacija za razvoj, brzini realizacije u smislu provođenja propisanih postupaka i procedura, pravnom okviru čije se donošenje još uvijek očekuje i drugim čimbenicima. U početku će, najavljuju zaposliti 200-300 ljudi  dok ukupne potrebe za radnom snagom na kraju realizacije svih predviđenih ulaganja dosežu brojku od 5.000 zaposlenih. Ne navode kako će ih osigurati jer je već sada u Šibeniku manjak radne snage u industriji.
Riječ je, kažu,  o jedinstvenom konceptu na području Europske unije i šire koji podrazumijeva paralelnu izgradnju nekoliko različitih industrija na jednoj lokaciji, povezanih u jedinstvenu cjelinu. Konačan proizvod predstavljat će fotonaponski modul posljednje generacije.
Predstavnici te tvrtke bit će na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika na kojoj će se naći upravo  Prijedlog Odluke o prihvaćanju Sporazuma o namjeravanom razvoju industrijskog projekta na području grada Šibenika kojim Grad Šibenik i tvrtka Vallis Solaris izlažu svoje namjere vezano za projekt te postavljaju temelj za uređenje budućih odnosa pa će vjerojatno objasniti i to kako će jedna mikro tvrtka koja već posluje s gubicima i blokadama iznijeti tako veliku investiciju.
Iz kategorije: Vijesti