Datum objave: 09. Prosinac 2023

VK KRKA / Svečanom akademijom obilježen 100. rođendan najstarijeg šibenskog sportskog kluba

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku  kojoj su prisustvovali brojni predstavnici sportskog, javnog i društvenog  života Šibenika te sadašnji i bivši članovi stasali uz Veslački klub Krka pridonoseći njegovom uspjehu,  obilježena je sinoć 100. obljetnica od osnutka tog kluba , najstarijeg i jednog od najtrofejnijih šibenskih sportskih klubova.

Tako je ‘Krka’ ove godine, kazao je Dražen Crnogača, predsjednik uprave VK Krke, ušla u mali klub šibenskih institucija – stogodišnjaka, u kojem su od ranije Šibenska narodna glazba, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, ŠPD Kolo i Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić. U proteklih 100 godina rada šibenske sportske perjanice veslači, veslačice i treneri nizali su uspjehe, medalje i pehare uz predani rad uprava kluba i potporu Grada Šibenika i velikodušnih sponzora.

Krkaši su od 1923. do dana današnjeg osvojili nebrojeno naslova državnog prvaka u kadetskom i juniorskom uzrastu, imamo 255 naslova državnog prvaka u seniorskom uzrastu, šest velikih europskih medalja. Nikada nismo mijenjali naziv, boju dresa niti znak kluba i time se posebno ponosimo. Krka je danas stabilan veslački kolektiv u kojem veslačice i veslači imaju solidnu logističku podršku, a Uprava radi pod geslom ‘svakog dana nešto za Krku’. Grad ne čine samo zgrade i pojedinci, nego i društva u kojima se pojedinci okupljaju radi ostvarenja nekih ideja i ideala te gradu daju boju i čine ga gradom – zaključio je Crnogača.

 

Čestitke Upravi i "Krkinim" veslačicama i veslačima u povodu velike obljetnice njihova Kluba  potom su biranim riječima uputili Željko Burić, gradonačelnik Šibenika te šibenski biskup u miru, msgr. Ante Ivas poželjevši im još mnogo sportskih uspjeha i okruglih obljetnica.

Na svečanoj akademiji dodijeljeno je niz priznanja.  Za svesrdnu pomoć „Krki“  u posljednjih 20 godina, najviše priznanje Kluba, statueta „Krkaš“,   autora Aleksandra Ale Guberine, pokojnog  šibenskog akademskog kipara,  pripala je onima koji su svojim djelovanjem pridonijeli rastu i razvoju Kluba. Dobili su je donatori Danijela Laurić i Joško Živković, veslači Frane Filip Garma i Luka Gojanović Rakić te trener Milan Radečić, a za donatora Tomislava Zaninovića „Krkaša“ su preuzeli „Krkini“ najmlađi članovi Nikoleta i Grgo.

 

Prigodnom plaketom Klub se zahvalio i pokojnom Čedi Polaku - čovjeku koji je već dobio „Krkaša“ kao arhitekt Krkinog postojanja i uspjeha u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, a na čijem samoprijegoru, kako je istaknuto,  Klub i danas postoji.

Sa zahvalnošću i pijetetom plakete su uručene i nasljednicima pokojnih legendarnih  "Krkinih" veslača Ive Despota, Nikice Bujasa i Damira Trlaje te trenera Milivoja Boranića.  Šime Gojanović Rakić, dopredsjednik VK „Krka“,  plakete je dodijelio i  Zdravku Gracinu, Stevi Macuri, Janezu Grbelji, Ivici Jurkoviću, Vedranu Štrkalju, Frani Jurasu, Zdravku Huljevu, Mladenu Niniću, Draganu Cvitanu, Paški Škarici i Jadranu Radovčiću.  Paško Škarica preuzeo je plaketu u ime Ante Vrčića, dok će plaketa za  pok. Josu Bujasa, kako je rečeno,  ostati u trofejnoj dvorani Kluba.

Iz kategorije: Vijesti