Datum objave: 05. Prosinac 2023

KORAK BLIŽE DO GRADNJE KREMATORIJA: Idejni projekt krematorija za „Čemprese“ izradit će zagrebački „Oktostilon“

Diana Ferić
Diana Ferić

Zagrebačka tvrtka „Oktostilon“ j.d.o.o. koja je za gradsku tvrtku „Čempresi“ d.o.o. izradila Idejno rješenje, natječajem je odabrana i za izradu Idejnog projekta krematorija na groblju Kvanj. Natječajna procedura je završena, a izabrani projektant je s tvrtkom „Čempresi“ d.o.o., 1. prosinca 2023. g. potpisao ugovor za izradu Idejnog projekta a koji će biti izrađen i predan naručitelju u travnju 2024. godine.

Riječ je o tvrtki koja ima iskustvo u projektiranju krematorija u Zagrebu i Ljubljani, a ugovorom se obvezala projekt predati naručitelju u travnju 2024. godine

Joško Vuković, direktor „Čempresa“ d.o.o. koji su i nositelj ovog velikog i zahtjevnog projekta, kaže da stručni suradnici - tvrtka „Oktostilon“ j.d.o.o. ima dosadašnje bogato iskustvo u projektiranju zagrebačkog i ljubljanskog krematorija. Idejnim projektom će se obuhvatiti arhitektonski i projekti konstrukcije, vodovoda i odvodnje, uređenja okoliša kao i strojarski projekt, elektrotehnički projekt, idejno rješenje mjera zaštite od požara te projekt dizala.

Zadovoljni smo dinamikom izrade projektne dokumentacije koja se, uz potporu Grada Šibenika, rješava u fazama. Prošle smo godine ishodili Idejno rješenje, a sada krećemo u izradu Idejnog projekta, kao drugu fazu posla koja će nas koštati nešto više od 32 tisuće eura s PDV-om. U narednih nekoliko godina plan je, kroz proračun Grada Šibenika, osiguravati financijske preduvjete te rješavati kompletnu projektnu dokumentaciju. Urbanističke, prostorno-planske i tehničke pretpostavke za to već imamo što će umnogome pomoći završetku projekta“ – kaže Joško Vuković, direktor „Čempresa“ d.o.o. dodajući kako će tim velikim i značajnim projektom grad Šibenik doseći primjereni standard u domeni komunalne djelatnosti kremiranja i ukopa pokojnika.

Po Idejnom rješenju, objekt krematorija imat će dvije etaže. U suterenu su planirani prostori za kremacijsku peć, nove ljesove i urne, rashladne komore, spremišta, ventilacijski i elektro sustav, postrojenje grijanja te uredski prostori. U istom dijelu će se nalaziti i natkrivena površina za pogrebna vozila, dizala i sanitarni čvor. Velika ispraćajna dvorana, prostorija za odar, dvije cvjećarnice i ostali sadržaji planirani su na gornjoj etaži uz prostor natkrivenog trga.

Iz kategorije: Vijesti