Datum objave: 04. Prosinac 2023

GOTOVO RAZMINIRANJE / Svečano obilježen završetak razminiranja Šibensko-kninske županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija poptuno je očišćena od mina. U Adriatic Business Centru (ABC) u Šibeniku danas je svečano obilježen završetak razminiranja Šibensko-kninske. Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a dr. sc. Damir Trut tom prigodom je županu Šibensko-kninske županije dr. sc. Marku Jeliću uručio potvrdu o isključenju Šibensko-kninske županije s minsko sumnjivih područja Republike Hrvatske, a gradonačelniku Šibenika Željku Buriću simboličnu „zadnju minu“.

U svojim pozdravnim govorima, zahvalnost svim sudionicima u procesu razminiranja Šibensko-kninske županije iskazali su župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske dr. sc. Damir Trut te gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, a svečanom obilježavanju nazočila je i saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev, načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Darko Dukić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić, predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite, općina i gradova te pirotehničari i voditelji poslova razminiranja.

U studenom ove godine konačno je razminiran i zadnji centimetar Šibensko-kninske županije, u naselju Raslina, na području Grada Šibenika. Iznimno mi je zadovoljstvo podijeliti s vama ovaj trenutak kada službeno možemo potvrditi da je Šibensko-kninska županija u potpunosti isključena iz minski sumnjivog područja. Posebno mi je drago što smo ove godine ostvarili sve ono što smo i planirali, odnosno uz Šibensko-kninsku županiju, razminirali smo i Osječko-baranjsku županiju. Još 1998. godine, 14 županija suočavalo se s minskom zagađenošću, dok je danas taj broj pao na samo četiri županije. Razminiranje Šibensko-kninske županije obuhvatilo je sedam gradova i općina – Drniš, Skradin, Vodice, Šibenik, Ružiće, Prominu i Kistanje te je bio ozbiljan, zahtjevan i skup posao. Najzahtjevniji i najopasniji posao odradili su pirotehničari, rukovatelji strojeva, vodiči pasa za detekciju mina i voditelji radilišta kojima ovom prilikom upućujem posebnu zahvalnu na odgovornom radu, profesionalizmu i predanosti – kazao je ravnatelj Trut.

Nakon gotovo trideset godina od završetka Domovinskog rata napokon možemo reći da je naša županija oslobođena od mina i da se u njoj možemo slobodno i sigurno kretati te se gospodarski razvijati. Na nama je kao predstavnicima lokalne vlasti da podržimo i podupremo daljnji razvoj naših gradova i županije – poručio je gradonačelnik Burić.

Danas je veliki dan za našu županiju! Hvala svima koji su svojim predanim i odgovornim radom pridonijeli ovom velikom postignuću, čijom realizacijom je značajno podignuta razina sigurnosti u županiji te stvoreni preduvjeti za daljnji gospodarski razvoj područja očišćenih od mina. U Hrvatskoj je od mina smrtno stradalo više od 200 ljudi, a u našoj županiji 25 osoba. I ja sam kao dijete zbog mina izgubio dvojicu prijatelja, tako da mi je današnje obilježavanje izuzetno važno, a vjerujem da je važno i svim drugim žiteljima županije – kazao je župan Jelić.

Nakon pozdravnih govora, koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite Neven Karas održao je prezentaciju o minskoj situaciji u Republici Hrvatskoj, s naglaskom na rješavanje minskog problema Šibensko-kninske županije.

Dok je 1998. godine, prema početnoj procjeni UN-a, minski sumnjivo područje Šibensko-kninske županije iznosilo 1.446 km2, početkom 2023. godine taj se broj smanjio na 7,9 km2. U tom razdoblju je za aktivnosti protuminskog djelovanja na području županije utrošeno gotovo 78 milijuna eura, od čega je preko 60 milijuna eura proizašlo iz državnog proračuna, a ostatak iz EU fondova, donatora, investitora,..

Razminiranje županije bio je iznimno zahtjevan, opasan, dugotrajan i skup proces tijekom kojeg je pronađeno i uništeno gotovo 8.760 komada različitih eksplozivnih ostataka rata. Nažalost, tijekom tog procesa, od mina je stradalo 25 ljudi, a posljednji zabilježen slučaj bio je u Vodicama 2007. godine.

U Hrvatskoj je, od 1996. godine do danas, od mina stradalo 610 osoba, od kojih 207 smrtno.

Na kraju svečanosti, ravnatelj Trut uručio je županu Jeliću potvrdu o isključenju Šibensko-kninske županije iz minsko sumnjivih područja Republike Hrvatske, a simboličnu „zadnju minu“ predao gradonačelniku Buriću, s obzirom da su posljednji radovi razminiranja u županiji odrađeni na području Grada Šibenika.

Iz kategorije: Vijesti