Datum objave: 29. Studeni 2023

EDUKACIJA / Kako smanjiti rizik u slučaju potresa, poplave i drugih katastrofama koje se javljaju uslijed klimatskih promjena.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kako smanjiti rizik u slučaju potresa, poplave i drugih katastrofama koje se javljaju uslijed klimatskih promjena učili su učenici Osnovne školi Jurja Dalmatinca u sklopu edukativnog projekta „Usvoji znanja da šteta bude manja“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, unutar Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a vrijednost projekta je 1.925.406,64 EUR. Najviše riječi bilo je o preventivnim mjerama koje ublažavaju posljedice katastrofa, a uz učenike korisna su znanja stekli i zaposlenici škole.
-Želimo educirati učenike, nastavnike i građane o katastrofama i posljedicama katastrofa koje se javljaju uslijed klimatskih promjena. One su nepredvidive i zato iz reaktivnog moramo prijeći na proaktivno djelovanje i posvetiti veliku pozornost prevenciji. Službe su spremne, a s ovom kampanjom želimo dosegnuti razinu spremnosti cijelog društva - rekao je Dražen Bilać voditelj Službe civilne zaštite Šibenik.
Ravnatelj Osnovne škole Jurja Dalmatinca Natko Duvnjak je naglasio:
-Izuzetno je važno da djecu što prije upoznamo s opasnostima i načinom zaštite. U projektu je sudjelovalo više od 130 učenika naše škole, od drugog do šestog razreda. Vjerujem da će im današnje iskustvo biti od koristi i da im je slikovitije i plastičnije pokazalo kako i sami mogu smanjiti štetu uslijed katastrofa.

Projekt "Na putu do smanjenja rizika od katastrofa" provodi ga Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Iz kategorije: Vijesti