Datum objave: 24. Studeni 2023

MAŠTA SE PRETVARA U ZBILJU / Vlada RH dala suglasnost za osnivanje poduzeća "Zračna luka Pokrovnik"

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon dugih priprema, beskrajnih lobiranja i dogovaranja, jučer je na sjednici Vlade RH donesena odluka o davanju suglasnosti za osnivanje društva s ograničenim odgovornošću, odnosno zračne luke u Šibensko-kninskoj županiji. Ovaj projekt je od velikog značaja za razvoj turizma i gospodarstva u Šibensko-kninskoj županiji, koja će tako dobiti svoju međunarodnu zračnu luku. Zračna luka u će se nalaziti na prostoru grada Drniša odnosno naselja Pokrovnik što je predviđeno prostorno planskom dokumentacijom te razvojnim strategijama.

Bez obzira što je ovo tek početak, a ne kraj ovo je povijesni dan za Šibenik, Drniš i cijelu našu županiju. Zračna luka će nam otvoriti nove mogućnosti za povezivanje s drugim gradovima i zemljama, privlačenje novih gostiju i investitora, te stvaranje novih radnih mjesta”, kaže saborski zastupnik Hrvoje Zekanović koji je obavijestio medije o ovoj odluci.

Važno je napomenuti kako će se zračna luka nalaziti nalazi u blizini autoceste A1, državne ceste D8 i željezničke pruge Split-Šibenik-Zadar što joj daje komparativne prednosti. Ova zračna luka će  biti jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj, koji će imati veliki utjecaj na razvoj cijele Dalmacije, a trebala bi također biti dio Transeuropske prometne mreže (TEN-T), koja povezuje glavne prometne pravce i čvorove u Europi.

Zekanović je izrekao i niz zahvala.

Hvala Vladi Republike Hrvatske koja je još jednom pokazala kako vodi računa o ravnomjernom razvitku svih krajeva Hrvatske. Ova odluka je još jedan dokaz orijentacije Vlade RH prema razvoju turizma, a i prepoznavanje šibenske turističke regije koja ima goleme mogućnosti u razvoju svoje turističke ponude .

Ovim putem moram zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom dugotrajnom procesu:

Kolegama Branki Juričev Martinčev, Josipu Begonji i Franku Vidoviću koji su prije dvije godine, pa opet lani podržali amandman na državni proračun kojim je započeo ovaj proces. Vladi RH, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Šibensko-kninskoj županiji, Gradovima Šibeniku, Drnišu, Vodicama, Kninu i Skradinu te Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije. Važno je napomenuti kako su sva Gradska vijeća navedenih gradova i Županijska skupština Šibensko-kninske županije prethodno usvojila odluke o osnivanju društva s ograničenim odgovornošću, odnosno zračne luke”, ističe Zekanović.

Poslovni udjeli u budućoj zračnoj luci će biti :

1.           Republika Hrvatska:                       55%

2.           Šibensko-kninska županija:          20%

3.           Grad Šibenik:                                    8%

4.           Grad Vodice:                                      6%

5.           Grad Drniš:                                        5%

6.           Grad Knin:                                          4%

7.           Grad Skradin:                                   2%

Iz kategorije: Vijesti