Datum objave: 22. Studeni 2023

JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ / Sutra možete izreći svoj stav o kvaliteti javnog gradskog prijevoza

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik će, u suradnji s Veleučilištem u Šibeniku, u četvrtak 23. studenog 2023. godine provesti anketiranje građana o zadovoljstvu građana uslugom javnog prijevoza za potrebe projekta SPINE (Smart public transport Initiatives for climate-Neutral cities in Europe project), financiranog iz programa HORIZON Europe.

Anketiranje će provoditi studenti Veleučilišta u Šibeniku na autobusnim stanicama na području grada. Anketni upitnik je anoniman i rezultati obrade koristit će se isključivo u svrhu poboljšanja kvalitete sustava javnog gradskog prijevoza na području grada Šibenika.

Cilj projekta SPINE, u sklopu kojeg se provodi istraživanje, je poboljšanje intermodalne točke u šibenskoj luci kako bi se stvorilo pametno multimodalno čvorište koje će integrirati usluge autobusa, željeznice, dijeljenja bicikala i parkiranja. Poboljšat će se digitalna i fizička infrastruktura kako bi se sinkronizirale postojeće usluge mobilnosti, pružile informacije u stvarnom vremenu i integrirale karte. Na parkirališnim mjestima bit će postavljene punionice za električna vozila, dok će MaaS (Mobility as a Service) platforma nuditi skupne pakete mobilnosti, uključujući javni prijevoz i dijeljenje bicikala. Rezultati koji se očekuju odnose se na povećanje broja putnika u javnom prijevozu za više od 30 %, poboljšanje zadovoljstva korisnika javnog prijevoza za više od 20 %, smanjenje broja automobila u gradu za više od 30 % te smanjenje emisije CO2 za više od 20 %

Uz Šibenik, na projektu sudjeluju i gradovi Rouen (Francuska), Gdynia (Poljska), Barreiro (Portugal), Valladolid (Španjolska), Žilina (Slovačka), Heraklion (Grčka) te Antwerpen (Nizozemska), Bologna (Italija), Tallin (Estonija) i Las Palmas (Španjolska)

Uz Grad Šibenik i Veleučilište u Šibeniku, na projektu sudjeluje i Gradski parking d.o.o. Iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava za Grad Šibenik iznosi  677.250,00 EUR, a projekt završava 2026. godine.

Iz kategorije: Vijesti