Datum objave: 17. Studeni 2023

JOŠ O VIDEONADZORU / Građani "psuju" po društvenim mrežama, oporba napada poteze vladajućih, a karavane prolaze

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedna stanovnica povijesne jezgre priča kako im je posljednjih mjesec dana, otkako su počele stizati kazne za zaustavljanje auta više od jedne minute u središtu Šibenika, najveća mora kada joj za vikend dolazi kćer iz Zadra s unucima. Suprug i ona ih sačekaju, doslovno u trenu izvuku djecu iz auta i prtljagu, a kći odlazi izvan rive u potrazi za parkingom jer ne daj bože da zastane i pogleda imali negdje slobodno mjesto ili sačeka da ga netko oslobodi. Za to je već dobila 6 kazni. Tako je već dugo svim stanovnicima povijesne jezgre pa i onima koji nemaju auto jer više nitko neće da dolazi po njih da bi ih negdje prevezao, a od sada iste muke čekaju i, primjerice, stanovnike Baldekina u kojem su također postavljene video kamere. Građani zbog toga terora koji gradska vlast provodi pod krinkom očuvanja sigurnost građana i sprječavanja nereda u prometu i dalje masovno negoduju na društvenim mrežama, ali neki oblici građanskog neposluha i prosvjeda se ne naslućuju, niti nakon što je prometni stručnjak Branko Peran javno upozorio da gradska uprava postupa nezakonito jer je zakonom zajamčeno da se vozilom možete zaustaviti na nekom mjestu do tri, a ne do jedne minute.
„Ta famozna minuta je suprotna zakonu. Znači, zaustavljanje bi bio prekid do 3 minute, a parkiranje prekid u vožnji više od 3 minute, ističe Branko Peran, bivši načelnik prometne policije,a iz Grada odgovaraju da tamo gdje postoji znak zabrane zaustavljanja i parkiranja nema niti minute. .
Najosvješteniji su se pokazali stanovnici Gradske četvrti Stari grad, vjerojatno zbog agilnog predsjednika Davora Živkovića i njegovih prvih suradnika jer oni su najprije pisanim putem, u vrijeme postavljanja videonadzora, upozorili gradsku vlast da su protiv toga, a sada, kada je situacija zbog masovnog kažnjavanja građana eksplodirala sazvali su, prvi put u novijoj povijest Šibenika, Zbor građana. Jasno su definirali svoje zahtjeve. Gradonačelnik i njegovi suradnici odmah su se potom sastali i obećali neka rješenja, ali ono što je u ovom trenutku najvažnije - nova ugibališta , rampu na rivi te prijedlog da se ne kažnjava stanare kad ih kamera uhvat nisu ni spomenuli.
Kako to obično biva, kada se neki gradski problem zakuha do usijanja javi se oporba i problem se ispolitizira Prvi su se oglasili u SDP -u. Predsjednik Tonći Restović i predsjednik njihova savjeta Petar Baranović su ustvrdili da je masovno kažnjavanje građana u situaciji kada im nije osigurana alternativa skandalozno i pozvali su gradonačelnika Burića da opozove takve sankcije.”Videonadzor je prvenstveno trebao biti uveden zbog sigurnost građana,a ne masovnog kažnjavanja.Ono što vidimo sada iz cijele priče je da će se na ovaj način će namaknuti novce za funkcioniranje gradske uprave”, ustvrdio je Restović.
Prije nekoliko dana oglasio se i Domovinski pokret koji također tvrdi da je riječ o lihvarenju.
Mario Kovač iz Domovinskog pokreta prije nekoliko dana je ustvrdio da nije riječ brizi za sigurnost građana nego o lihvarenju.
Mario Kovač, potpredsjednik podružnice Domovinskog pokreta Šibensko-kninske županije i vijećnik u Gradskom vijeću Šibenika, kazao je kako ne pamti da je zadnjih desetljeća jedna visokokoštajuća investicija izazvala toliko puno prijepora i nezadovoljstva među građanima Šibenika.
„Mislim da je riječ o 14 milijuna kuna iz kreditnog zaduženja Grada. Sjetimo li se da grad na svom administrativnom području ima oko 42 tisuće stanovnika, a ovaj urbanitet koji kolokvijalno zovemo grad samo 31 tisuću stanovnika, nije teško izračunati da je za prekršaje svaki od stanovnika dobio jednu kaznu. Građani se u takvoj atmosferi osjećaju ugroženo i preplašeno” rekao je Kovač, dodajući kako se tu uočava i nedostatak empatije i razumijevanja za potrebe građana od strane gradskih vlasti.
Konferenciju za novinare održao je i Branko Kronja s Nezavisne liste Stipe Petrina koji je podržao sve prijedloge stanovnika Staro grada. Predlažu da parking u Docu bude rezerviran samo za stanare povijesne jezgre, dase na rivi da se oslobode dva-tri parkirališna mjesta za zaustavljanje stanara i za taxi vozila te da podzemna garaža ne bude komercijalna.
Teško da u gradskoj upravi nisu uvidjeli da su se prenaglili i da su primijenili drastične metode prema građanima koje im se mogu, na izborima, obiti o glavu, ali i dalje šute i ne izjašnjavaju se o tome hoće li išta promijeniti. Neki građani ipak se ne mire pa najavljuju tužbe protiv gradske uprave, a neki su bili uporni pa su inzistirajući na pregledavaju video snimaka na temelju kojih su kažnjeni dokazali da ništa nedopustivo nisu napravili i da je gradska prava pišući im kazne pogriješila.

Iz kategorije: Vijesti