Datum objave: 17. Studeni 2023

Pravoslavno groblje na Bribirskoj glavici oskrnavljeno ustaškim i fašističkim simbolima grafitima i jezivim porukama mržnje.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pravoslavno groblje na Bribirskoj glavici uz tamošnji arheološki lokalitet, oskrnavljeno je ustaškim sintagmama i simbolima i jezivim prijetećim fašističkim porukama. Na zidu groblja nacrtana je hrvatska zastava sa slovom U u sredini, a pored nje je napisano ZDS i Četnici odlazite!. Na stupovima ulaznih vrata u groblje ispisani su kukasti križevi i slova U, a istim simbolima oskrnavljena je i grobnica obitelji Gnjidić uz ulazu u groblje.
Na isti su način oskrnavljeni crkva u Ravnokotarskoj parohiji na kojoj je napisano „Čede, niste dobrodošli!“ uz ustaški pozdrav „Za dom spremni!“ i tabla uz cestu na ulazima u sela Kašić i Islam Grčki.

Priopćenje Eparhije dalmatinske:
S velikim žaljenjem prisiljeni smo javnost izvijestiti o ovim nečovečnim delima koja su umnogome uznemirila mještane spomenutih sela, kao i cjelokupnu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Ovakvim izgredima pojedinci koji su i dalje zarobljeni u nekim prošlim, svima nam nemilim vremenima, pokušavaju narušiti bratske i dobrosusjedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i, koliko god nas oni naljutili i pogodili, ne smijemo dozvoliti da u toj namjeri uspiju. Svatko tko vjeruje u Gospoda, bez obzira na koji Mu se način moli, osudit će ovakve postupke, jer je i više nego jasno da Bog prema svakome čovjeku gaji neizmjernu ljubav i milost, te da bilo kakve zlonamjerne radnje urađene „u ime i zaštitu„ neke vjere, nikako ne mogu imati legitimitet, kako pred zajedničkim nam Bogom, tako ni pred zakonima i pravdom zemaljskih gospodara. Dok ovakvi incidenti koji predstavljaju ne samo širenje govora mržnje, već i uništavanje tuđe imovine najčešće ostaju nesankcionirani, a njihovi počinioci nepoznati, za slične izgrede napravljene u virtualnom svijetu ovih dana je uhapšen jedan Srbin porijeklom iz Hrvatske. On je zbog objava na svom Facebook profilu osuđen na 15 dana zatvora uz navod da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Svako ponašanje koje podstiče nacionalizam i vjersku diskriminaciju najstrože osuđujemo, bez obzira sa koje strane ono došlo i u vezi s tim smatramo da bi i posljedice za takva nedjela morale za sve da budu jednake. Na nama je, kao ljudima i kao kršćanima da pokažemo da za mržnju nema mjesta kako u našim srcima, tako ni u javnom prostoru. Zbog toga pozivamo svu braću i sestre u Kristu da nam pomognu da se ovakvi incidenti u budućnosti spriječe, te da ukoliko primijete bilo kakve neprimjerene radnje o tome odmah obavijeste nadležne organe.

Iz kategorije: Vijesti