Datum objave: 16. Studeni 2023

JOSO SMOLIĆ O KUĆICI NA ADVENTURI: Nema sukoba ineresa, zašto i ja ne bih dobio priliku da u svom poslu dodatno zaradim!

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je objavljeno tko je dobio kućice za pružanje ugostiteljskih usluga  na Adventu u dijelu javnosti, posebno na društvenim mrežama,  izražavalo se čuđenje što je među njim UP Tulip u vlasništvu Jose Smolića koji se pojavljuje prvi put. S obzirom na njegove brojne funkcije – potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, donedavni dugogodišnji predsjednik Županijske obrtničke komore,  predsjednik Ceha ugostitelja, član Vijeća  TZ Šibensko  kninske županije  i  Turističke zajednice Grada Šibenika, vijećnik u Županijskoj skupštini,  protumačeno je to kao svojevrstan sukob interesa te su se javile sumnje da je protežiran. Čuju se i mišljenja kako je, s obzirom na te sve funkcije, morao i mogao apstitnirati od tog natječaja i dati priliku nekom drugom tko samo od toga živi.

U peteročlanom Povjerenstvo koje bira ponude na šibenskoj Adventuri takve sumnje odbacuju, a neki od članova su nam kazali da dok nisu došli na sastanak na kojem su izabrani ugostitelji, nisu niti znali da je među kandidatima  UP Tulip Jose Smolića. 

 
“Izbor kućica za izlaganje na Adventuri provodi se nepristrano i objektivno na temelju pristiglih ponuda i njihovog opisa, a u obzir se uzima i dosadašnje iskustvo u obavljanju djelatnosti za koju se prijavljuje, u ovom slučaju – u ugostiteljstvu. Peteročlano povjerenstvo nema lagan posao jer se sve komponente zadane Javnim pozivom moraju uzeti u obzir, a istom se vodi računa da ponuda unutar Adventure bude što raznovrsnija i što kvalitetnija. Na ugostitelje od početaka gledamo kao na partnere u projektu i upravo je to jedan od razloga fiksnog cijena najma kućice, za razliku od svih ostalih, istih i/ili većih gradova,  gdje je ustaljena praksa licitacije u kojoj onaj koji ponudi više - dobije kućicu, a pri čemu se gubi kontrola nad samom raznovrsnošću i kvalitetom ponude.Ponuda U.O. Tulip je zadovoljila sve kriterije iz Javnog poziva, a koji se primarno odnose na kreativnost i autohtonost, a onda i na gore spomenuto iskustvo obavljanja djelatnosti. Isto tako, u cilju nam nije nikoga ograničavati u nakani da se prijavi za sudjelovanje na Adventuri s ponudom, o čemu svjedoči i kontinuirana izmjena novih ugostiteljska lica koja svake godine dobiju priliku prezentirati osmišljenu ponudu”, stoji u odgovoru Povjerenstva.
Joso Smolić smatra da se neopravdano našao na meti  kritika u javnosti. „Ja se godinama bavim ugostiteljstvom i od tog posla živi moja obitelj. U HOK-u sam volonter.Valjda onda i ja imam pravo u svom  poslu napraviti ono što smatram korisnim, gdje mogu nešto zaraditi. Zašto bih u tome bio diskriminiran?Svojom ponudom i izborom nikog nisam istisnuo, a nitko nije rođen da stalno dobiva kućice na Adventuri. Ja sam započeo Advent u Šibenik još kada je bio organiziran na rivi, na lokaciji bivše peškarije. Volontiram gdje god treba, na brojnim manifestacijama  od Uskršnjeg doručka, podijele bakalara na Badnjak, Srednjovjekovnog sama dok se održavao  gastromanifestacija s mega tavom. U ovom slučaju nema sukoba interesa jer niti jedno tijelo u kojem sam ne odlučuje o kućicama na Adventuri”, kazao nam je.
Mnogi su primijetili da na ovogodišnjoj Adventuri nema kućice „Maron” koja je bila jedna od najposjećenijih, a nudila je prva upravo kobasice od divljači i šibenske luganige, slično što će ove godine nuditi kućica „Bonkulović” UP Tulipa-a. Dobro upućeni u zbivanja u gradu kažu da je razlog to što je vlasnik „Marona” vodi spor s Gradom Šibenikom pa nije prošao na natječaju za kućice na Adventuri. 
Iz kategorije: Vijesti