Datum objave: 15. Studeni 2023

BESPOVRATNA SREDSTVA / Šibenik dobio oko 339 000 eura za protupožarni put na dionici Jadranska magistrala – Gospa Srimska – Dobri Dolac

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen uručili su jučer predstavnicima jedinica regionalne i lokalne samouprave 76 ugovora za financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama vrijedne gotovo 17 milijuna eura.

Grad Šibenik se prijavio na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina. Prijava se odnosila na izgradnju protupožarnog puta na dionici Jadranska magistrala - Gospa Srimska - Dobri dolac u duljini 2,34 kilometara.

Nakon pregleda projektnih prijava, Upravni odbor Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Gradu Šibeniku je odobrio iznos od 338.485,00 eura, što predstavlja maksimalnih 80 posto ukupno procijenjenih i Fondu prihvatljivih opravdanih troškova projekta u sveukupnom iznosu od 423.106,25 eura.

Ovo je druga uspješna prijava Grada Šibenika na javne pozive Fonda za zaštitu okoliša na kojima je moguće ostvariti sredstva za izgradnju protupožarnih puteva. Na prvom javnom pozivu, prijavljena je izgradnja protupožarnih puteva na području naselja Zaton, dionica Evanđelje - Musina lokva, kao i dionica Kamenar - Dubrava na šibenskom gradskom području. Vrijednost radova je oko 520 tisuća eura od kojih će Fond, po ugovornoj obvezi, financirati gotovo 399 tisuća eura ili 76,5 posto ukupne investicije“, rekao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Na svečanosti uručenja ugovora ministar Filipović istaknuo je kako smo svjedoci klimatskih promjena koje su ozbiljna prijetnja i čije posljedice utječu na sve aspekte našeg života.

Ulaganja u zelenu infrastrukturu samo su jedna od inicijativa koje poduzimamo kako bi se prilagodili klimatskim promjenama i učinili Hrvatsku čistijom, ljepšom i još boljom za život.“, kazao je, uz ostalo, ministar Filipović.

Nakon što je za izgradnju protupožarnih puteva u Zatonu i na Kamenaru izrađena projektna dokumentacija, u prosincu će biti raspisana javna nabava za izvođača radova na tim dionicama.

Iz kategorije: Vijesti