Datum objave: 15. Studeni 2023

JAVNE ČESME / Ante Filipović Grčić izradio idejno rješenje javnih česma koja će bit postavljene na 10 lokacija Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznati šibenski produkt dizajner Ante Filipović Grčić izradio je idejno rješenje te izvedbeni projekt za česmu za pitku vodu za javne površine u Šibeniku. Iz nje se može piti voda i puniti u boce, a zadovoljava najviše higijenske standarde. Visoko je ekološki učinkovit proizvod, a u vizuri gradskih ulica gotovo je neutralan. Isti visoki standardi higijene primjenjuju se i za kućne ljubimce, dizajnirajući posebni dovod svježe i čiste vode samo za njih.

Ovim projektom grad Šibenik kroz funkcionalan i vizualno atraktivan objekt dobiva i suptilnu reminiscenciju na „Amor d’cani“ kamene posude u šibenskoj Kalelargi, kojima su naši preci također iskazali poštivanje i brigu prema životinjama.Vizualno atraktivna forma skriva solidnu čeličnu konstrukciju industrijski proizvedenih gotovih cijevi različitih profila. Lagano zakrivljena forma i blage linije koje se dobivaju spajanjem (zavarivanjem i vijcima) podilaze vodi kao glavnom elementu. Trodimenzionalni objekt česme minimalističkog je oblikovanja na prvi pogled, dok se dubljom analizom otkriva duboko promišljeni kreativni rad, ističe Ante Filipović Grčić.

Grad Šibenik i kroz ovaj „jednostavan“ korak u uređenju javnih površina, traži „drugačiji“ suvremeni proizvod, u skladu s vizijom grada kao prostora inovacije, održivosti i napretka. Postavljanjem dizajna urbanih objekata na visoku razinu, Šibenik se izdvaja kako u svom okruženju, tako i šire”, kažu u gradskoj upravi.

Idući korak je izrada prototipa tijekom kojeg će se dodatno razraditi dokumentacija i troškovnik, a potom slijedi postupak nabave te proizvodnja i ugradnja 10 slavina na javnim površinama.

Riječ je o dijelu projekta „Prevencija, sanacija i edukacija o posljedicama klimatskih promjena“, koji financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u njemu su dvije projektne aktivnosti: prvi je izrada plana zaštite od suše i upravljanja vodom u poljoprivredi za Grad Šibenik, a drugi je jačanje zelene infrastrukture kroz koji se, uz postavljanje javnih slavina, uređuje park Rasadnik.

Jačanje zelene infrastrukture izdvojena je adaptacijska mjera SECAP-a za Grad Šibenik čiji je cilj smanjenje efekta urbanog toplinskog otoka i poboljšanje klimatskih uvjeta u Gradu. Između ostalog, mjera predviđa poboljšanje postojećeg ili razvoj novog zelenila na javnim mjestima, očuvanje zelenih dvorišta te osiguranje dostupnosti pitke vode na javnim površinama u Gradu Šibeniku. Stvaranje zelenih oaza, očuvanje i poboljšanje postojećeg zelenila u gradu u skladu je s mjerom 15.7 Zdravstvo koja predviđa jačanje zelene infrastrukture, posebice zelenih oaza i osiguravanje dostupnosti pitke vode, posebno na javnim mjestima koja zahtijevaju čekanje.

Ukupna vrijednost projekta je 334.295,57 EUR, a Fond sudjeluje s 80 %, odnosno 267.436,46 EUR. Sve projektne aktivnosti trebaju biti realizirane do 21. ožujka 2025. godine.

Iz kategorije: Vijesti