Datum objave: 10. Studeni 2023

PROMAŠENA INVESTICIJA ? Studenti popunili samo trećinu Studentskog doma na Palacinu pa sobe iznajmljuju turistima

Diana Ferić
Diana Ferić

Studentski dom na Palacinu, u koji je utrošeno više od 10 milijuna eura, najvećim djelom bespovratnih sredstava EU fondova je prekapacitiran za šibenske potrebe jer kako drukčije objasniti podatak da je u njemu smješteno samo 111 studenata, a na raspolaganju su im 332 ležaja. Zbog toga funkcioniraju i sada, a ne samo u turističkoj sezoni kada nema studenata  kao hostel i primaju turiste po cijeni od 25 eura po ležaju jer treba taj skupi objekat održavati. Prema neslužbenim, ali provjerenim podatcima, neki vlasnici hostela u Šibeniku su to doživjeli kao nelojalnu konkurenciju pa su se pobunili. U razgovoru s njima doznali smo da su im se , nakon što se Palacin otvorio turistima, zaredali otkazi rezervacija.
U Studentskom centru u Šibeniku kažu da to nije prenamjena objekta koji je financiran europskim novcem za studente već da je i ta funkcija bila od početka uključena u projekt.

Zgrada studentskog doma Palacin koja je financirana u velikom dijelu bespovratnim sredstvima EU nije prenamijenjena već se koristi sukladno projektu.U samoj studiji izvodljivosti koja je sastavni dio projektne dokumentacije predviđena je i hostelska namjena kako bi kroz manji dio komercijalne djelatnosti ostali samoodrživi usprkos vrlo visokim troškovima samog održavanja zgrade, a da se isti pritom ne odraze u niti jednom dijelu na studentski standard. Drugim riječima da troškove održavanja i ulaganja u novi studentski dom ne snose studenti koji su nam prioritet. Tako koristim priliku istaknuti kako se mjesečna cijena studentskog doma nije povisila već je ostala za studente povoljna”, odgovorili su na naš upit iz Studentskog centra.
Ističu kako raspolažemo netočnim informacijama o tomu da su nelojalna konkurencija šibenskim hostelima.
„Naše cijene izražene su po osobi za noć, a ne po sobi, tako primjerice dolazimo do postsezonske cijene za dvokrevetnu sobu od čak 50,00 eura i to 25,00 eura po osobiako ih je dvoje ili 40,00 eura ako jedna osoba sama koristidvokrevetnu sobu. Ljeti je cijena te iste sobe 60 eura, odnosno 30 eura po osobi što nijenimalo jeftino s obzirom na to da  već ulazimo u cijene više od apartmanskog smještaja. To nas svakako izuzima iz bilo kojeg oblika 'dampinga' cijena smještaja”, stoji u njihovom priopćenju.
 Hostelska namjena studetskog doma bila bi logična u ljetnom razdoblju, kada u njemu nema studenata, a ne u vrijeme dok traje studentska godina. U svakom slučaju moderan objekt u koji je utrošenu puno novca ne zbog turista nego zbog studenata niti približno ne ispunjava namjenu zbog koje je izgrađen. Očito se nije računalo na to da Šibenik ipak ne postaje poželjni studentski grad, kako to stalno ističe gradonačelnik Burić, i da se na Veleučilištu broj izvanrednih studenata kojima smještaj nije potreban gotovo izjednačio s onim redovnim te da takav dom očito nije prioritet Šibenika. Puno bi bolje sigurno prošao moderni dom za stare i nemoćne koji je nasušna potreba, ali to nije u fokusu naših gradskih vizionara i kreatora EU projekata

Iz kategorije: Vijesti