Datum objave: 09. Studeni 2023

PODIJELJEN NOVAC ZA POTREBE U KULTURI/ Od oko 7,2 milijuna eura, Tvrđave kulture dobivaju najviše, čak 3 milijuna eura

Diana Ferić
Diana Ferić

Ukupno će za financiranje javnih potreba u kulturi u Proračunu Grada Šibenika u 2024. godini bti osigurano 7.163.486 EUR, a najviše će, pojedinačno, dobiti Tvrđava kulture, oko 3 milijuna eura, iako je nastala na temelju EU projekata koji bi trebali bit samoodrživi.

Novac će biti podijeljen, kako je danas objavljen, ovako:

 

1. ŠIBENSKO KULTURNO LJETO

Aktivnosti: promicanje kulture suvremenog i tradicionalnog izričaja renomiranih umjetnika na atraktivnim lokacijama u gradu, te obogaćivanje kulturne i turističke promidžbe grada:

a) Šibensko kulturno ljeto 110.000 EUR

b) Šibenske glazbene večeri 4.000 EUR

2.  TRADICIONALNI DANI I OBLJETNICE

Aktivnosti: U cilju očuvanja tradicije, obilježavanja značajnih datuma iz povijesti grada, zaslužnih povijesnih ličnosti, organiziranog djelovanja građana, te stvaranja blagdanskog i obljetničkog ugođaja i raspoloženja, isticanja stvaralačke motivacije za status uspješnog i zaslužnog građana grada, Grad Šibenik  obilježava: Dan Grada, adventska događanja – „Adventura“ i doček Nove godine, Rujanski ratni podvig, manifestacijE Noć muzeja,  Noć knjige i Međunarodni dan muzeja, manifestacija Light is life“ i druge prigodne  obljetnice.

Za financiranje Tradicionalnih dana i obljetnica potrebno je u proračunu Grada Šibenika za 2024. godinu osigurati iznos od 200.000 EUR.

 3.OSTALI  KULTURNI  PROGRAMI

Aktivnosti: Na temelju prijava na javni poziv za programe javnih potreba u kulturi, sredstva se osiguravaju  za različite programe u kulturi, aktivnosti građana u udrugama u području kulture i umjetnosti (glazbe, orkestri, zborsko pjevanje, festivali, plesno-scenske aktivnosti, izložbe, revije i tribine, filmska djelatnost i slične kulturne manifestacije), te za  projekt Interpretacijski centar danilske kulture i izradu kulturne strategije grada Šibenika.

Za navedene  kulturne programe potrebno je u proračunu Grada Šibenika za 2024. godinu osigurati iznos od 135.000 EUR.

4.ODRŽAVANJE SPOMENIKA  KULTURE

Aktivnosti: pomoć u obnovi i investicijskom održavanju spomenika kulture, financiranje istraživačkih i konzervatorskih radova u cilju zaštite kulturne spomeničke baštine te izrada dokumentacije za obnovu kulturne baštine u okviru projekata Sanacija spomenika kulture, Pomoć crkvenim objektima, Uređenje Gradske vijećnice, Sanacija Dolačkog bedema, Zaštita i revitalizacija Dvojnog bedema i Sanacija bedema u Mandalini.

Za financiranje održavanja spomenika kulture potrebno je u proračunu Grada Šibenika za 2024. godinu osigurati iznos od 237.200 EUR.

5. PROGRAM  TEHNIČKE  KULTURE  I  ZNANOSTI

Aktivnosti: stipendiranje redovitih studenata preddiplomskih i diplomskih studija s prebivalištem na području Grada Šibenika, potpore nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola  u pojedinim projektima i aktivnostima, obrazovnim programima Pučkog otvorenog učilište i rada Savjeta mladih Grada Šibenika u okviru  aktivnosti Lokalni programi za mlade.

a) studentske stipendije 61.700 EUR

b) tehnička kultura i znanost mladima 6.769 EUR

c) Pučko otvoreno učilište 5.973 EUR

d) Lokalni programi za mlade 8.200 EUR

e) Neformalne akcije i inicijative mladih 3.000 EUR

Za financiranje Tehničke kulture i znanosti  u proračunu Grada Šibenika za 2024. godinu potrebno je osigurati iznos od 85.642 EUR.

 

 

6. UDRUGE GRAĐANA

Aktivnost: Na temelju prijava na javni poziv za programe javnih potreba sredstva se osiguravaju  za različite programe i projekte udruga civilnog društva kao i djelatnost Crvenog križa.

Za sufinanciranje projekata i programa udruga civilnog društva u Šibeniku u proračunu Grada Šibenika za 2023. godinu potrebno je osigurati iznos od 120.000 EUR.

7.  MUZEJ  GRADA  ŠIBENIKA

Aktivnosti: Muzej grada Šibenika se brine za šibensku i hrvatsku kulturnu baštinu i to: prikupljanjem, istraživanjem, zaštitom, stručnom obradom, izradom dokumentacije, prezentacijom u svrhu boljeg poznavanja šibenske povijesti, te praćenje suvremenih dostignuća u razvoju najpoznatijih svjetskih muzeja. Uz navedeno, obavlja konzervaciju arheoloških i povijesnih lokaliteta radi njihove primjerene prezentacije posjetiteljima.

Za navedene djelatnosti i poslove Muzeja grada Šibenika potrebno je u proračunu Grada Šibenika za 2024. godinu osigurati iznos od 733.673 EUR.

8.  GRADSKA  KNJIŽNICA «JURAJ  ŠIŽGORIĆ»

Aktivnosti: nabava, stručna obrada, čuvanje i zaštita knjižne i neknjižne građe, izdavanje knjiga, brošura, prospekata i sličnih publikacija.

Za navedene djelatnosti i poslove Gradske knjižnice «Juraj Šižgorić» Šibenik  potrebno je u proračunu Grada Šibenika za 2024. godinu osigurati iznos od 940.971 EUR.

9. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ŠIBENIKU

Aktivnosti: organiziranje vlastite dramske produkcije, kazališnih gostovanja, koncerata i raznih radionica, organizacija Međunarodnog dječjeg festivala, okruglih stolova i međunarodne kulturne suradnje.

Za navedene djelatnosti i poslove Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku  potrebno je u proračunu Grada Šibenika za 2024. godinu osigurati iznos od 1.522.000 EUR.

10. GALERIJA SVETOG KRŠEVANA

Aktivnosti: Grad Šibenik je osnivač Galerije sv. Krševana koja se u dva izložbena prostora bavi izložbeno-galerijskom djelatnošću.

Za navedenu djelatnost i poslove Galerije sv. Krševana potrebno je u proračunu Grada Šibenika za 2024. godinu osigurati iznos od 47.000 EUR.

      11. TVRĐAVA KULTURE ŠIBENIK

Aktivnost: Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik upravlja objektima fortifikacijskog    sustava Grada Šibenika i drugim objektima koje joj povjeri osnivač Grad Šibenik po posebnim odlukama; provodi, afirmira i potiče kulturno-umjetničko stvaralaštvo, osmišljava projekte u oblasti kulture koji donose financijsku dobit u cilju ulaganja u unapređenje kulturnih djelatnosti na području grada Šibenika; priprema i kandidira kulturne projekte prema međunarodnim fondovima, koordinira pripremu i kandidiranje kulturnih projekata drugih subjekata prema međunarodnim fondovima, te koordinira kulturno-umjetničke aktivnosti od interesa za grad Šibenik u svrhu kulturnog, turističkog i gospodarskog razvoja Grada Šibenika.

Za navedene djelatnosti  Tvrđave kulture Šibenik potrebno je u proračunu Grada Šibenika za 2024. godinu osigurati iznos od 3.028.000 EUR.

“Navedenim programima želi se podignuti  kvaliteta i razvoj programa u kulturi a time i  veća uključenost građana u aktivnosti programa individualno ili organizirano kroz djelatnost udruga u kulturi.  Sukladno navedenom aktivnosti vezane kroz programe i projekte u kulturi financiraju se  prema javnom pozivu za financiranje programa javnih potreba u kulturi koji je bio raspisan od 27. rujna do 21. listopada 2023. godine” stoji, među ostalim, u obrazloženju.

Iz kategorije: Vijesti