Datum objave: 08. Studeni 2023

TROVANJE / Hospitalizirano šest osoba, u dva slučaja utvrđena povezana s konzumiranjem gaziranog pića

Diana Ferić
Diana Ferić

Više osoba završilo je u bolnici zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem. Dosad je potvrđeno da su samo dva slučaja povezana s konzumiranjem gaziranog pića, jedan u Zagrebu i jedan u Rijeci. Policija je provela izvide na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje se jedan mladić navodno otrovao pićem. Index doznaje kako je danas ukupno šest novih sumnjivih slučajeva, no nitko nije hospitaliziran. Neslužbeno, gotovi su rezultati istrage HZJZ-a i u 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti. Uskoro bi se trebao obratiti i ministar zdavstva Vili Beroš, javio je HRT.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo primio je uzorke bezalkoholnog pića koje je dostavila Sanitarna inspekcija nakon očevida u riječkom kafiću u kojem je nedavno pozlilo jednoj osobi te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu.

Ministar zdravstva Vili Beroš je na pitanje novinara mogu li građani biti sigurni odgovorio: "Ja to u ovom trenutku ne mogu reći niti itko može reći. Imamo dva pića u dva grada, punjena u dvije zemlje... Najbolje je piti vodu."

Iako se slučaj u Rijeci dogodio u subotu, nitko od nadležnih nije reagirao do jučer, a na društvenim mrežama masovno su se širile poruke o navodnim trovanjima.

Ministar Beroš rekao je da su novi sumnjivi slučajevi zabilježeni u Varaždinu i Zagrebu. Zašto se čekalo s upozorenjem?

"Čekali su se nalazi. Izišli smo s informacijama kad smo utvrdili da postoji opasnost", rekao je Beroš. "Informacije iz poruka su lažne vijesti. Utvrdit ćemo tko je pustio te krivotvorene izjave u javnost", rekao je Beroš.

“Sve institucije rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman, postupamo prema protokolu, pravodobno su obaviještena policija i sva tijela. Imamo nekoliko novih bolesnika, 4 u KBC-u Zagreb, jedan u Vinogradskoj na opservaciji i sumnja je na ozljeđivanje kemijskim elementima i jedan je u Varaždinu. Pacijenti su s blažim simptomima i većina će biti otpuštena na kućno liječenje”, rekao je ministar.

“Možemo reći da je dvoje od svih navedenih u vezi s konzumacijom određenih pića, a za ostale je potrebno sagledati. Mjesta panici nema, ali oprezu ima”, dodao je.

“Nakon prve ozljede u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu je riječ. Konzumacija pića je mogla biti incidentalna, piće je na neki način moglo biti promijenjeno… Pitanje je zašto je do toga došlo. Kad smo saznali za novi slučaj izašli smo u medije. Izašpli smo onda kada smo procijenili da realna opasnost postoji”, naveo je Beroš, javlja Index.hr.

 

Iz kategorije: Vijesti