Datum objave: 06. Studeni 2023

INOVATIVNO I KORISNO / Šibenska bolnica nabavila uređaj koji će biootpad u kuhinji pretvarati u vodu

Diana Ferić
Diana Ferić

Opća bolnica Šibensko – kninske županije osigurala je sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uspješnom aplikacijom na Javni poziv za nabavu uređaja (digestora) za sprječavanje nastanka biootpada odnoso otpada od hrane.

Ukupna vrijednost digestora je 43.750,00 € s PDV-om,a Fond će njegovu nabavu sufinancirati u iznosu od 17.500,00 €, odnosno 40%. Preostalih 26.250,00 eura, odnosno 60% osigurat će Opća bolnica Šibensko - kninske županije vlastitim sredstvima.

Biootpad će biti obrađen aerobnom digestijom Uređaj je veličine profesionalne perilice posuđa koji razgrađuje ostatke hrane i ostalog biootpada pretvarajući ih u vodu. Funkcionira tako da se ostatci hrane ubacuju u obrađivač otpada gdje se dodaju posebne smjese mikroorganizama koji tijekom obrade pretvaraju biootpad u otpadnu vodu”, objašnjavaju u Općoj bolnici.

Uređaj se postavlja u bolničkoj kuhinji gdje i nastaju ostaci hrane. Takvo zbrinjavanje ostataka hrane predstavlja zeleno, inovativno i jeftinije rješenje. Nema potrebe za skladištenjem, prijevozom i odlaganjem biootpada na odlagališta.

Dobivenim financiranjem smanjujemo troškove i povećavamo brigu za okoliš, kazali su u Općoj bolnici šibensko-kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti