Datum objave: 05. Studeni 2023

NAŠE SNAGE / U Popovićevom filmu "Oreol Mikrokozma" zapažena je montaža Šibenčanina Željka Petreša i glazba Antonija Perine

Diana Ferić
Diana Ferić

U filmu u režiji i prema scenariju Dimitrija Popovića ”Oreol Mikrokozma”, koji je jučer prikazan u Zagrebu ima i naših snaga. Montažer filma je Željko Petreš, a glazbu je skladao mladi glazbenik i filmaš Antonio Perina iz Tisnog.

Film je inspiriran djelima istaknutog crnogorskog pjesnika i vladike Petra II Petrovića Njegoša, povodom 210. godišnjice njegova rođenja, nudeći suvremeno čitanje i interpretaciju njegovog književnog opusa. Autor Dimitrije Popović stavlja fokus ne samo na mistične, religijske i filozofske aspekte Njegoševog djela, već i na fenomen erotizma, koji je, kako Popović ističe, neophodan za potpunije razumijevanje Njegoševog stvaralaštva.

Film predstavlja simbiozu različitih umjetničkih formi i talenata, uključujući interpretaciju dijelova Njegoševe poezije od strane glumca Slobe Marunovića, te sofisticirano montiranje Željka Petreša, koji je svojim vještinama dodatno obogatio vizualni i narativni dojam filma.

Film je već izazvao zanimanje i kontroverze, osobito nakon ljetnog performansa na Cetinju. Performans u kojem su sudjelovali popularna estradna zvijezda Severina i glumac Slobo Marunović, čiji je autor Dimitrije Popović, izazvao je burne reakcije i osude iz srpskih medija, koji su autore optužili za blasfemiju i oskvrnuće Njegoševog lika.

 

Iz kategorije: Vijesti