Datum objave: 27. Listopad 2023

PAPA FRANJO: Crkva nije supermarket spasenja s cjenikom za sakramente. Ako želiš misliti kao Crkva obrati se narodu. Klerikalizam je biča koji ga upropaštava.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Žena, „odraz“ Crkve koja ima žensko lice. Svećenici i „skandal“ crkvene odjeće po mjeri, a katkada i s „muškaračkim i autoritarnim“ ponašanjem. Crkva svedena na „veliku trgovinu spasenja“ s cjenikom za sakramente. Potom klerikalizam koji je poput biča i koji upropaštava sveti Božji narod. Narod Božji, svet i grešan, nepogrešiv u vjeri, s toliko strpljivosti mora podnositi maltretiranja i marginalizaciju od institucionaliziranog klerikalizma. To su neke od točaka koje je Papa, 25. listopada poslijepodne, dao za razmišljanje sudionicima Biskupske sinode, okupljenima u Dvorani Pavla VI. na XVIII. općoj kongregaciji na kojoj se razgovaralo o Sažetom izvještaju koji će biti objavljen u subotu, 28. listopada. Međutim, Sveti je Otac najprije, sjedeći za središnjim stolom, na španjolskom jeziku skrenuo pozornost na „Crkvu kao narod Božji“. Onaj narod kojemu su sudionici sinode uputili pismo u kojemu ponovno ističu želju da slušaju „sve“ ljude.

Crkva kao vjerni Božji narod

Volim razmišljati o Crkvi kao o vjernom Božjem narodu, svetom i grešnom, narodu pozvanom i sazvanom snagom blaženstava i Matejeva 25. poglavlja – rekao je papa Franjo. Isus, za svoju Crkvu, nije usvojio nijednu političku shemu svojega vremena: ni farizeje, ni saduceje, ni esene, ni zelote. Nijednu ‘zatvorenu korporaciju’, jednostavno preuzima tradiciju Izraela: 'Ti ćeš biti moj narod, a ja ću biti tvoj Bog’.

Svet i grešan

Rado razmišljam o Crkvi – nastavio je Papa – kao o jednostavnom, poniznom narodu koji hodi u Gospodinovoj prisutnosti. I još je ljepše govoriti o svetom Božjem narodu. Svetom i grešnom, ali vjernom narodu.Kažem vjerni narod kako bi se izbjeglo upadanje u mnoge ideološke pristupe i sheme kojima se reducira stvarnost Božjega naroda.

Nepogrešiv u vjerovanju

Jedna od osobina ovog naroda je njegova nepogrešivost. To valja reći: nepogrešiv je u vjeri…. „Infallibilitas in credendo“, kako kaže konstitucija Lumen Gentium. Kad želiš znati što Sveta Majka Crkva želi reći, čitaj učiteljstvo, ali ako želiš razmišljati o tome kako Crkva vjeruje, obrati se narodu. Taj vjerni narod ima dušu – kazao je papa Franjo – a budući da možemo govoriti o duši naroda, možemo govoriti o hermeneutici, načinu gledanja na stvarnost, o svijesti. To je svijest dostojanstva, kako pokazuju geste poput krštenja djece i pokapanje preminulih.

Vjera koju prenose majke i bake

Iz tog naroda potječu i članovi hijerarhije, od tog su naroda primili vjeru – istaknuo je Sveti Otac. Kao i u brojnim drugim prigodama, spomenuo se majki i baka: „Tvoja majka i tvoja baka, kaže Pavao Timoteju.“ Vjera se prenosi na ženskom dijalektu. Poput majke Makabejaca koja je svojoj djeci govorila dijalektom – istaknuo je papa Franjo te dodao – Vrlo rado razmišljam o tomu da se u svetom Božjem narodu vjera uvijek prenosi dijalektom i općenito ženskim dijalektom. To nije samo zato što je Crkva majka i upravo žene ju najbolje odražavaju – napomenuo je te dodao: Crkva je žena, zato što su žene te koje znaju čekati, koje znaju otkriti resurse Crkve, vjernog puka, koje idu dalje od ograničenja, možda sa strahom, ali hrabro, i u osvit dana koji započinje približavaju se grobnici s intuicijom (još uvijek ne s nadom) da bi tamo moglo biti nešto živo. Žena je odraz Crkve, Crkva je žensko, ona je zaručnica i majka.“

Cjenik sakramenata

Stoga kada službenici pretjeruju u svojoj službi i maltretiraju Božji narod, unakazuju lice Crkve, uništavaju ga muškaračkim i diktatorskim ponašanjem – napomenuo je Papa. Žalosno je – dodao je – naći u nekim župnim uredima ‘cjenik’ sakramentalnih usluga kao u velikoj trgovini. Crkva je ili vjerni Božji narod u hodu, svet i grešan, ili na kraju postane tvrtka koja pruža razne usluge, a kad pastoralni djelatnici krenu tim drugim putem, Crkva postaje trgovina spasenja, a svećenici jednostavni zaposlenici multinacionalne kompanije. To je veliki promašaj do kojega vodi klerikalizam.  

Klerikalizam – bič i pošast

Jednaku je gorčinu, štoviše žalost Papa izrazio zbog mladih svećenika koje se može vidjeti u crkvenim krojačkim radnjama kako isprobavaju talare i šešire ili albe i rokete s čipkom. Dosta je s tim – kazao je – to je doista skandal. Klerikalizam je bič, on je pošast, oblik svjetovnosti koji prlja i kvari lice zaručnice Gospodnje, zarobljava sveti vjerni narod Božji.

Svjetovnost muči narod Božji

Narod koji ipak nastavlja ići naprijed sa strpljivo i ponizno. S koliko strpljenja mora tolerirati rasipnost, maltretiranja, isključenja od strane institucionaliziranog klerikalizma – istaknuo je papa Franjo. I kako prirodno govorimo o ‘prinčevima Crkve’, ili o biskupskim promaknućima, kao da su to promaknuća u karijeri! To su strahote svijeta, svjetovnost koja maltretira vjerni sveti narod Božji – rekao je papa Franjo.

(Vatican News sc; aa)

 

Iz kategorije: Vijesti